LUPTE ÎN INSTANŢE – Centrul de vizitare din Pasul Prislop, motiv de scandal

558

Consilierii judeţeni au decis, la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean din luna iunie, că este nevoie de o casă de avocatură care să reprezinte interesele administraţiei judeţene în litigiile avute cu cei de la Administraţia Naţională a Parcului Naţional “Munţii Rodnei”. Aceştia din urmă sunt acuzaţi de rea-credinţă datorită faptului că refuză să preia centrul de vizitare care s-a ridicat în Pasul Prislop.

Problema este că, din cauză că finanţatorul nu consideră încheiat acest proiect, au fost aplicate corecţii financiare, pe care administraţia judeţeană vrea să le recupereze de la toţi cei care au greşit. “Am avut foarte multe discuţii în legătură cu acest proiect, finanţat din fonduri europene. A fost un proiect promovat undeva prin anii 2011-2012, implementarea lui efectivă a început prin 2014, s-a încercat finalizarea pe la începutul lui 2015, cu foarte multe probleme. Am fost şi eu, personal, în Pasul Prislop, pentru a vedea această investiţie şi nu am fost mulţumit de modul în care echipa de implementare a proiectului şi-a desfăşurat activitatea. Şi proiectantul a greşit, legat de proiectele tehnice puse la dispoziţia autorităţii contractante, dar şi munca efectivă executată de executant. Există foarte multe puncte de vedere divergente între părţile implicate în acest proiect – proiectant, executant, comisie de recepţie, autoritatea de management de la Bucureşti. Am făcut o expertiză care să ne arate greşelile de parcurs în implementarea acestui proiect. Astăzi avem o idee despre greşelile făcute de toţi cei amintiţi, în trecut”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea.

El a arătat că, în urma discuţiilor avute cu cei de la Curtea de Conturi Maramureş, procedura pe care va trebui să o aplice CJ este să meargă în instanţă şi să recupereze corecţiile financiare suportate de către CJ Maramureş de la toţi cei care au greşit. “Asistenţa juridică la nivelul judeţului Maramureş nu poate şi nu are experienţa necesară unui astfel de proiect extrem de complicat şi alambicat, iar atunci achiziţionarea unor servicii juridice care să ne reprezinte pe noi este cea mai bună soluţie. Avem o experienţă bună în ceea ce priveşte achiziţionarea serviciilor juridice, pentru ca banii pe care noi îi considerăm pierduţi să fie recuperaţi la bugetul judeţului Maramureş“, a adăugat Gabriel Zetea, preşedintele CJ Maramureş.

Proiect nefinalizat sau rea-credinţă?

În cadrul acestui proiect a existat un acord între CJ Maramureş şi Parcul Naţional, prin care se construia un centru de vizitare în acest pas. Consiliul Judeţean implementa acest proiect, iar proiectul se finaliza prin predarea acestui centru către Parcul Naţional Munţii Rodnei.

“Finanţatorul nu consideră încheiat proiectul, chiar dacă construcţia este acolo, dar noi, dacă nu predăm celor de la Parc acea construcţie, constructorul consideră că nu e încheiat proiectul.Noi considerăm că din rea-credinţă sau rea-voinţă Parcul Naţional Munţii Rodnei nu a preluat acest amplasament, nu vor să îşi asume cheltuielile legate de sustenabilitatea proiectului pe viitor, pentru că ei ar trebui să desfăşoare acolo multe activităţi, să angajeze personal şi nu au mai vrut să facă acest lucru. Noi trebuie să demonstrăm în instanţă că ei, prin rea-credinţă, nu au vrut să preia acest amplasament şi să le cerem daune pe care noi să le recuperăm, să ne reîntregim bugetul judeţului, noi fiind de bună credinţă. Doamna care conduce Parcul este extrem de obtuză în toate discuţiile pe care le-am avut cu dânsa, nu poţi să ajungi la nicio concluzie cu ea, astfel că nu mai avem nicio altă soluţie decât a încerca să îi obligăm prin instanţă să respecte ceea ce au semnat”, a concluzionat Zetea.

Consiliul Judeţean Maramureş, la 1 iulie 2016, trebuia să facă dovada finanţatorului că centrul de vizitare este deschis şi operaţional. Cei de la Administraţia Naţională a parcului mai sus amintit trebuiau să facă dovada că au personal angajat şi resurse financiare pentru plata utilităţilor, întreţinerii centrului de vizitare etc. Consiliul Judeţean Maramureş susţine că a încercat de nenumărate ori să facă predarea acelui centru către Administraţia Naţională a Parcului Naţional Munţii Rodnei. Nemulţumirile sunt cu atât mai mari cu cât acea construcţie se degradează, fiind a nimănui, în timp ce autorităţile se ceartă prin instanţele de judecată. Or, ştim cu toţii, astfel de procese durează ani de zile.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here