LUPTĂ DREAPTĂ – Criza gunoiului are soluții, Târgu Lăpuș plusează

253

Orasele si comunele din Maramures au inceput sa inteleaga marele pericol al stocarii gunoiului si a inceput sa se miste, fiecare dupa putere. Din Recea pâna-n Bicaz, din lung in lat, satenii au fost anuntati ca li se vor repartiza pubele. La inceput una, apoi pe culori, pentru colectarea selectiva. |n sfârsit, lectia din Târgu Lapus, cei care selecteaza deja 60-70%, a fost inteleasa. Sigur, problema ramâne la oras, unde sunt marii producatori de gunoi menajer. Cum, cu ce mijloace si cu ce atuuri convingi un orasean sa tina in minusculul sau apartament, trei pungi de gunoi separate, una cu plastic, una cu sticla si una cu perisabile? Ce-i oferi? Apoi, cum il convingi ca de la container pleaca separat, nu incarcate intr-o aceeasi masina si aruncate pe rampa, la gramada, ca pâna acum???

Sa revenim deci la exemplul oraselului lapusean, unde colectarea selectiva a devenit o obsesie si un modus vivendi al autoritatilor. „Am inceput o actiune noua, am trecut la urmatorul pas. Toti agentii economici care selecteaza deseurile si ne anunta, vor fi scutiti de facturarea respectivului gunoi, tot ce e reciclabil se ridica gratuit. Mai mult, mergem si le ridicam la solicitarea expresa. Gunoiul, cel biodegradabil, se factureaza. Dar ce e reciclabil nu, mergem si-l si ridicam când ne cer. Actiunea e in derulare, nu e o poveste”, spune primarul Mitru Lese, apoi il suna pe loc pe cel care se ocupa direct, cel desemnat sa faca acest lucru. A reiesit ca firmele deja s-au anuntat, au adunat reciclabile la cerere de la brutarii, spital, magazin universal. S-au adunat in doua zile câte un camion de reciclabile, aveau dupa doua zile 350 de kilograme de plastic gata presat!! „Am facut program luni si miercuri pentru asa ceva, ori mergem la cerere. Sunt peste zece firme care s-au anuntat deja ca aduna si ne vor chema sau ne-au chemat deja. |n plus, am decis ca in fiecare vineri sa facem colectarea de la blocuri, pentru ca in weekend se cam aduna si dau containerele pe dinafara. Eliberam, ca la blocuri sa fie curatenie. {i selectare…”, spune primarul Lese.

Între timp, am aruncat un ochi si la depozitul ecologic de la Sârbii Farcasei. Nu se lucreaza, iar alunecarea de teren din zona drumului de acces, la intrarea in fabricuta, a avansat puternic. Daca ruptura era, anul trecut in toamna, pâna la pulpe, acum e pâna la nivelul pieptului. Dar vestea buna este ca… se misca ceva! Au aparut baraci, s-au adus munti de pietris si balast, se pregatesc viitoare lucrari!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here