LUCRĂRI SUSŢINUTE ÎN SĂPÂNŢA – Pictori celebri muncesc la Biserica din Cimitirul Vesel (GALERIE FOTO)

1029

Se lucrează intens de câteva luni la Biserica din incinta Cimitirului Vesel din Săpânţa. Lucrările sunt pe mai multe paliere şi sunt realizate de experţi din toată România. Intenţia este ca lăcaşul de cult să beneficieze de tot ce este mai bun, întrucât constituie un punct de reper important în turismul local şi naţional.

Preotul-paroh Grigore Luţai a declarat, pentru AxaNews.ro, că s-au demarat deja lucrările la nivelul picturii în celebrul lăcaş de cult.
“Cu binecuvântarea PS Iustin, am început pictura în frescă. Echipa de pictori este coordonată de Daniel Codrescu din Bucureşti, pictorul Catedralei Neamului. El a pictat iconostasul în tehnică de mozaic. Are la activ lucrări foarte importante în ţară. A pictat “Sfânta Vineri” din Drumul Taberei, “Sfântul Sava” din Iaşi şi “Sfânta Vineri” din Pajura, Bucureşti. În prezent, altarul a fost finalizat. El şi echipa sa au mers la Bucureşti, trebuie să realizeze un mozaic de 700 metri pătraţi cu Maica Domnului. În momentul în care vin aici, la noi, în Săpânţa, sunt cazaţi în localitate. Se vor întoarce aici înainte de Paşti şi au dat asigurări că vor finaliza primul tronson până la sărbătoarea Învierii Domnului. Practic, echipa lucrează în paralel la noi, şi în Capitală”, a explicat Grigore Luţai.

Un muzeu în grădina bisericii

Nu numai în interiorul lăcaşului de cult se fac lucrări semnificative. “Continuăm lucrările la exterior, tot cu mozaic. Pe acest segment lucrează o echipă din Iaşi, coordonată de Virgil Moraru de la Art Vitrali, care are la activ lucrări în Baia Mare şi la Mănăstirea Rohia. Preconizăm că vom face 20 de sfinţi în tehnică de mozaic. Vom alege din sfinţii canonizaţi. Va fi, desigur, şi Sfântul Maramureşului, Sfântul Iosif Mărturisitorul. El va fi în mărime naturală, în altarul bisericii”, a spus părintele paroh.
Catapeteasma sau iconostasul se va restaura, expică preotul Luţai. “Vor rămţne elementele în formă barocă. Sunt eemente care au fost luate, pentru a fi restaurate. Am luat legătura cu un restaurator din Ploieşti, care este autorizat. Elementele neogotice nu vor dispărea. Vom face în grădină o clădire în care vom expune vechile cruci şi vechile icoane. Practic, vom face un muzeu a bisericii, indiferent că sunt catolice sau ortodoxe. Nu se va arunca nimic, toate sunt creştine”, a spus preotul Grigore Luţai.

Turiştii vin la Săpânţa, indiferent de anotimp

Până atunci, oriunde arunci un ochi, este şantier în preajma bisericii. La intrare a fost realizat un vultur, ca simbol al României, însă unii săteni îl numesc “uliu”. Între timp, Cimitiru Vesel îşi duce mai departe… veacul, primind turişti zilnic, chiar şi în zilele cu vreme rece sau ploioasă. Am nimerit şi o familie de englezi, care fac un tur al Europei de Est. “Am auzit foarte multe lucruri despre Săpânţa şi am vrut să descoperim cu ochii noştri de ce se vorbeşte atât de mult despre Cimitirul Vesel. Facem un tur cu maşina, suntem numai în trecere. Este impresionant ceea ce aveţi aici, este magnific cum au văzut artiştii de aici de la dumnevoastră ideea de moarte. Este foarte amuzant. A meritat să trecem pe aici”, au mărturisit Stan şi Ashley, bărbatul fiind şi amuzat că şi-a văzut prenumele pe tabla către Muzeul Stan Ioan Pătraş.
Cel mai probabil, turiştii vor avea şi mai multe de vizitat odată ce biserica din incinta Cimitirului Vesel va fi gata finalizată.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here