LUCRĂRI NECESARE – Bisericile UNESCO din Şurdeşti şi Ieud, bani de la Consiliul Judeţean

369

Biserica UNESCO din Şurdeşti a primit, împreună cu biserica UNESCO din Ieud, de la Consiliul Judeţean suma de 250.000 lei, bani care vor fi folosiţi pentru o serie de lucrări absolut necesare la aceste biserici. Şindrila de pe acoperişul bisericii din Şindreşti se înlocuieşte la fiecare 30 de ani, ultima operaţiune de acest gen fiind făcută în 1992, potrivit surdestiturism.ro.

Însă tot la această biserică aflată în patrimoniul mondial ar fi necesare sume serioase de bani pentru refacerea picturii din interior, care pe alocuri abia dacă se mai distinge. Datele oficiale arată că pictura a fost realizată de către Ştefan Zugravul în anul 1783.

Pentru cei care nu ştiu, biserica UNESCO din Şurdeşti este considerată ca fiind cea mai înaltă construcţie de lemn de stejar din lume, turnul având o înălţime de 54 de metri, înălţimea totală de la sol fiind de 72 de metri. Pictura iconostasului datează din 1783, existând însă şi picturi mai vechi. Prin aceste locuri se spune că în biserică există o icoană în care în al Doilea Război Mondial s-a tras cu o armă, glonţul ricoşând direct în capul soldatului care a tras cu arma.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here