LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ – Pomicultorii maramureșeni efectuează tăieri de rodire în livezi

377

Cu toate că zăpada dă multe bătăi de cap tuturor, în agricultură este benefică. Stratul gros instalat protejează culturile din toamnă. În pomicultură, zăpada a creat numeroase probleme, însă această perioadă este prielnică lucrărilor în livezi. Pomicultorii trebuie să țină cont de câteva condiții dacă vor să aibă poame la toamnă.

Inspectorii fitosanitari le recomandă să facă tăierile de rodire, care se pot executa până luna următoare. Ele se fac pentru a stabili în principal încărcătura de rod, dar și a elimina organele vegetative în plus sau dăunătorii. După finalizarea lucrărilor de tăiere și igienizare, se vor aplica tratamentele fitosanitare, care vor fi recomandate a se efectua cu produse omologate în acest sens.

Potrivit spuselor dr. ing. Melaniei Oltean, coordonator al Oficiului Fitosanitar Maramureș,din lista oficială a produselor de acest gen lipsesc mai multe produse ce nu au mai fost reomologate, însă se foloseau până acum. Au rămas doar două produse, ce vor fi aplicate doar în momentul optim pentru a avea eficacitatea biologică maximă asupra organismelor de dăunare.

Maramureșenii au multe livezi îmbătrânite

Teoretic, tratamentele se fac în ferestrele iernii, începând din decembrie și până în februarie, dar ca eficacitate maximă, momentul optim de aplicare a lor este fie toamna, înainte de intrarea totală în repaus biologic al organismelor de dăunare , fie iarna. „Noi recomandăm a se face după finalizarea lucrărilor de tăiere în livezi, și anume la sfârșitul lunii februarie și începutul lui martie. Atunci temperaturile cresc ușor, iar organismele de dăunare, prin metamorfozare, încep să fie mai vulnerabile, pregătindu-se pentru trecerea la viața activă și atunci eficacitatea tratamentelor va fi maximă.

De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată la aplicarea dozelor și cantității de soluție la hectar. Ele sunt dozate în funcție de vârsta plantației, de soi, dar și de specie. Fiecare specie are omologare pentru o anumită doză și o anumită concentrație. Produsele se vor aplica cu aparatură specială de stropit pentru ca pulverizarea să fie foarte fină. Deși tratamentul se face prin îmbăiere, trebuie să nu producem scurgerea soluției pe organele pomului, sau speciei dendrologice, astfel încât toate celulele să fie uniform acoperite, ca eficacitatea produsului să fie maximă.

Nu în ultimul rând, tratamentele se vor aplica pe timp liniștit, fără ploi și vânt, cu temperaturi peste 4 grade Celsius. În acest fel, soluția nu va îngheța pe coronament. La livezile îmbătrânite, cultivate în regim clasic, unde pomii sunt foarte bătrâni, iar scoarța trunchiului este rugoasă, trebuie avută o atenție sporită. Acele rugozități de pe scoarță sunt porți de adăpostire a agenților de dăunare, atât a fitopatogenilor, cât și a insectelor dăunătoare, specifice fiecărei specii pomicole.

În acest sens, la pomii respectivi se recomandă curățarea trunchiului prin răzuirea lui cu unelte speciale, prin finisarea acestui trunchi cu perii de rădăcină și aplicarea pe urmă a produselor fitosanitare, fie prin pensulare, fie prin stropire. Prin asta noi regenerăm pomii foarte bătrâni, iar în situația în care proprietarul nu are posibilitatea de a-i înlocui, le poate prelungi viața”, spune dr. ing. Melania Oltean.

Pomicultorii trebuie să facă eforturi pentru a întineri livezile, altfel peste un anumit timp nu vor mai avea parte de roade îmbelșugate. Cu puțin effort, plantând în fiecare an pomi, situația multor livezi îmbătrânite poate fi schimbată în bine.

FOTO agrointel.ro

Vasile GHERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here