LONGEVITATE – Cel mai vechi primar din Maramureș, la al optulea mandat

63

Dacă în Deveselu a fost ales primar un candidat care murise cu două săptămâni înainte de alegeri, la Asuaju de Sus este un primar care pare a se fi mutat, pentru toată viața lui, în primărie.

Vasile Boitor este primar din 1992, tocmai și-a încheiat al șaptelea mandate și, în 27 septembrie, a fost ales din nou. Este cel mai longeviv primar din Maramureș, de după 1989. A împlinit 28 de ani de când conduce Primaria Asuaju de Sus și, la finalul acestui mandat, va trece de trei decenii de când este primarul comunei. Mai sunt alți primari cu activitate îndelungată în primărie dar el este liderul incontestabil. Astfel, Nicolae Traian David (de la Ieud) este la al șaselea mandat iar Mitru Leșe, primar la Tg. Lăpuș,  a avut o perioadă în care a fost și viceprimar.

Lupta de duminică de la Asuaju de Sus s-a dus în trei. Vasile Boitor a candidat din partea Coaliției pentru România, Mircea Mezei a fost candidatul liberalilor iar Pamfil Achim (viceprimar în mandatul trecut) a candidat din partea Partidului Mișcarea Populară. A câștigat, ca de obicei, Vasile Boitor.

“În 2016 am concurat de unul singur, nu s-a înscris niciun candidat. Poate nici acum nu aveam contracandidați dar am anunțat în 2016 că e ultimul mandate, mă pensionez. Lumea m-a forțat din spate să candidez eu. Eu am vrut să nu candidez, să susțin pe unul sau pe altul, să fiu consilier. Acuma chiar că vreau să termin mandatul, să fiu sănătos, să mă pensionez și apoi om vedea ce-a mai fi!”, spune “veșnicul primar”.

Vasile Boitor ne-a mărturisit care este visul său după pensionare: să se plimbe șrin țară sau chiar prin lume cu rulota. “Au fost de-ajuns 30 de ani. Dacă atâția ani nu-s bugăt, apăi n-or fi bugăt niciodată”, spune, cu accentual lui inconfundabil, primarul de Asuaj. De data asta e sigur că se va pensiona, spune că nu e ușor să fii primar. “Stresul este mare, trebuie să răspunzi și la unul, și la altul, și cu presa să vorbești, mai sunt și ședințele de partid…”, spune Vasile Boitor.

Cu toate că miza pe un număr mai mare de consilieri ai Coaliției pentru Maramureș, alianța electorală a obținut doar patru mandate. Două au revenit la PNL, alte două vor ajunge la USR iar unul la PMP. În aceste condiții, încă nu este constituită o majoritate în Consiliul Local. Primarul reales spune că trebuie purtate negocieri, încă nu au fost demarate discuțiile.

Ioan BUDA ȚEȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here