LOCUINŢE NEELECTRIFICATE – Primarii cer Ministerul Mediului curent electric, nu panouri fotovoltaice

623

Guvernul a alocat recent suma de 230 de milioane de lei pentru Programul ”Centenarul luminii” privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. În Maramureş avem 1761 de locuinţe neelectrificate.

Sunt primari în Maramureă care spun că aceste soluţii găsite de cei de la Mediu nu sunt cele mai bune. Primarul din Poienile de sub Munte, Ştefan Oancea, este extrem de supărat pe actuala clasă politică pe care o acuză că nu se ocupă cu adevărat de rezolvarea acestei probleme. Mai ales că, spune Oancea, Guvernul, la intrarea în Uniunea Europeanş, s-a angajat ca până în 2012 să electrifice toate locuinţele din ţară.

“Avem şi noi locuinţe neelectrificate, vreo 200 de locuinţe, mai multe zone. Noi avem depus la Ministerul Economiei un proiect de 1,5 milioane de euro pentru electrificarea acestor case. Or, guvernanaţii, în loc să se ocupe de aducerea curentului de 230 volţi la casele oamenilor, vin cu prostiile astea de panouri solare. Oamenilor acelora le trebuie curent de 230 volţi, ca să poată să aibă un frigider, o maşină de spălat.

Cu panourile astea s-ar rezolva probabil problema iluminatului în casă, dar omul tot nu are unde să îşi ţină mâncarea şi va spăla hainele tot manual. Dacă Gavrilescu ar trăi în vârf de munte, cu nouă copii, i-ar place să aibă un astfel de panou? Nu cred, sincer. Să şi le monteze D-na Gavrilescu. Cei 800 de oameni care trăiesc în cele 200 de case neelectrificate nu sunt importanţi pentru Ministerul Mediului. Eu nu înţeleg de ce fug toţi de responsabilităţi şi în loc să aducă soluţiile care trebuie oamenilor vin cu fel de fel de soluţii alternative. Or pune, parcă şi văd, nişte chinezării”, a explicat, pentru Axanews.ro, primarul Ştefan Oancea.

FOTO ramnicuvalceaweek.ro

Dragos HOJDA 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here