LISTĂ DE ELITĂ – Bârsana, comună-pilot în programul România Remarcabilă

981

Comuna Bârsana se află pe lista elitistă a unui program inedit, numit România Remarcabilă, care are ca scop dezvoltarea turistică a localității. Țelul urmează a fi atins prin promovarea autenticității satului românesc, a patrimoniului cultural și a tradițiilor păstrate de secole.

România Remarcabilă este un proiect inițiat de Centrul Cultural Clujean. Zilele trecute, instituția a dat startul programului, printr-o întâlnire la care au participat reprezentanți ai mai multor administrații rurale din România și Franța, alături de specialiști din organizații de dezvoltare a patrimoniului, instituții culturale, arhitecți și experți în dezvoltare turistică. La conferință au participat oficiali din aparatul de stat, reprezentanți ai administrațiilor locale, oficiali invitați din Franța, dar și arhitecți.

# Bârsana, pe lista de 12
Mai exact, România Remarcabilă este un proiect realizat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Sites et Cités Remarquables de France și cu sprijinul Consiliului Județean Cluj. „Programul nostru va explora autenticitatea satului românesc, căutând modalități de a pune patrimoniul și cultura acestuia în slujba dezvoltării rurale. Împreună cu localitățile membre și cu specialiști în dezvoltare locală și patrimoniu, vom încerca să dăm un răspuns acestei întrebări esențiale: cum putem contribui la dezvoltarea durabilă a satului fără a-i afecta autenticitatea, ci chiar pornind de la ea”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, la lansarea programului.

În acest an, programul pornește în 12 comune-pilot, șase din județul Cluj (Beliș, Bonțida, Moldovenești, Poieni, Suatu, Vad) și șase din alte județe (Bârsana – Maramureș, Bogata – Mureș, Bucium – Alba, Fundata – Brașov, Plopiș – Sălaj și Valea Viilor – Sibiu). Programul își propune apoi să se extindă în 25 de comune în 2020 și în 40 de localități în 2021. „Ne-am bucurat să oferim patronajul Ministerul Culturii și Identității Naționale pentru această inițiativă a Centrului Cultural Clujean. Îi vom sprijini pe organizatori în demersul lor de a construi o rețea de localități din întreaga țară care au intenția de a-și păstra și valorifica patrimoniul local”, a spus secretarul de stat Alexandru Pugna, reprezentant al Ministerului, prezent la eveniment.

# Colaborare esențială cu autoritățile franceze
Programul România Remarcabilă beneficiază, de asemenea, de patronajul Ministerului Culturii din Franța și este dezvoltat printr-un parteneriat cu asociația Sites et Cités Remarquables de France, coordonatoare a unei rețele similare din care fac parte circa 300 de localități franceze, conform reprezentanților Centrului Cultural Clujean.

„Localitățile membre ale rețelei România Remarcabilă vor avea acces la programul nostru de formare în patrimoniu și dezvoltare locală, precum și la localitățile din rețeaua franceză, cu care vor putea demara parteneriate și înfrățiri. De asemenea, vom crea mai multe evenimente culturale, de patrimoniu și turistice pentru localitățile noastre și le vom reprezenta și promova la târguri naționale și internaționale de turism și de patrimoniu. Nu în ultimul rând, vom oferi fiecărei localități din program sprijin personalizat pentru identificarea și fructificarea oportunităților pe care patrimoniul și cultură locală le pot oferi pentru dezvoltarea lor”, a declarat managerul proiectului România Remarcabilă, Alina Zlati de la Centrul Cultural Clujean.

# Încă un pas important pentru dezvoltare
Autoritățile locale din Bârsana se declară mândre că fac parte din programul de dezvoltare locală, realizat prin stimularea culturii și valorificarea patrimoniului.

“În ultima perioadă, Bârsana, an de an, ocupă un loc măreț în fruntea localităților din România. Anul acesta, comuna noastră excelează prin prezența sa, alături de 11 localități din România, dintre care șase sunt din județul Cluj, ca membră fondatoare a unui proiect de amploare care se numește România Remarcabilă. Având în vedere potențialul uriaș al localității noastre atunci când vorbim despre turism, am considerat că este indispensabilă prezența noastră în cadrul acestui parteneriat, pentru a stimula cultura și patrimoniul din Bârsana, prin conservarea și dezvoltarea continuă. Identitatea comunei noastre a căpătat un plus de valoare și punctaj odată cu atestarea sa ca Stațiune Turistică de Interes Local, în anul 2018.

Această certificare creează comunității din Bârsana un avantaj uriaș pentru atragerea fondurilor europene, în special în turismul din mediul rural. Această inițiativă implică un parteneriat alături de comune din Franța, sub patronajul Ministerului Culturii din Franța. Alături de localitățile din rețeaua franceză, dorim să dezvoltăm parteneriate și înfrățiri. De asemenea, ne dorim să participăm la evenimente culturale, de patrimoniu și turistice pentru localitatea noastră și o vom reprezenta la târguri naționale și internaționale de turism și patrimoniu. Acest proiect ne va dirija spre identificarea și fructificarea oportunităților pe care patrimoniul și cultura locală le poate oferi pentru dezvoltarea comunității noastre”, a declarat, în premieră pentru Glasul Maramureșului, Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here