LIPSĂ SPECIALIȘTI – Muncitorii străini, tot mai căutați în Maramureș pe piața forței de muncă

362

Județul Maramureș se înscrie și el în rândul județelor unde se înregistrează un deficit evident al forței de muncă, iar din această cauză patronii sunt nevoiți să “improvizeze”, aducând forță de muncă din statele Non-UE.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș a făcut, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de acum câteva zile, o prezentare a situației care există la nivel de județ din acest punct de vedere.

“În 2019 a crescut fantastic de mult numărul lucrătorilor din spațiul non-UE. Este vorba despre 67 de firme care au solicitat acele adeverințe necesare pentru întocmirea dosarului pentru încadrarea acestor persoane pentru un număr de 1470 de posturi. Asta doar în acest an. Ocupațiile cele mai solicitate au fost, în general cele din domeniul construcțiilor, respectiv sudori, dulgheri, operatori CNC sau electricieni în construcții. Statele de proveniență sunt Filipine, Vietnam, India, China și Ucraina”, a spus Oana Oșanu, directorul executiv al AJOFM Maramureș.

Alte joburi unde întâlnim muncitori străini sunt muncitori necalificați la demolarea clădirilor, manipulanți mărfuri, fierar betoniști, instalatori instalații sanitare și de gaze, zidari restauratori, finisor terasamente sau muncitori necalificați la întreținerea de drumuri, șosele, poduri și baraje.

Statisticile prezentate de AJOFM Maramureș ar trebui să de gandit. În continuare cel mai greu își găsesc un loc de muncă cei fără studii, în timp ce maramureșenii cu studii superioare își găsesc repede un loc de muncă. În continuare există un interes crescut față de locurile de muncă din afara țării, semn că maramureșenii pleacă să muncească în afara granițelor tot mai mult.

Conducerea instituției mai sus amintite spune că pe de-o parte avem o forță de muncă calificată cu tendințe clare de migrație, “nemaigăsindu-și locul pe piața muncii autohtone, iar pe de altă parte, o forță de muncă slab calificată care nu corespunde cerințelor angajatorilor ori chiar necalificată și care este tot mai prezentă numeric în statisticile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here