LEGENDE DIN RODNEI – Grota Zânelor, locul de care ciobanii din munți se feresc

446

Sunt multe locuri în Maramureș mai puțin cunoscute, legende care merită aduse în atenția opiniei publice și spuse mai departe. Un astfel de loc este și Grota Zânelor din Munții Rodnei, un loc de care ciobanii din munți se feresc să îl caute și asta din motive bine întemeiate. Dincolo de legendele legate de acest loc, știm sigur că peștera a fost cercetată încă din anii ’70 de speologi bucureșteni.

Pentru cercetarea Grotei Zânelor au avut loc 17 intrări/explorări/ședințe de cartare, care au durat în total 228 ore, spune Ica Giurgiu de la Clubul de Speologie “Emil Racoviță” din București. Acesta mai arată că această peșteră a fost cunoscută pe primii metri de ciobani, pentru ca în iulie 1976 o echipă a Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București să ajungă în zonă, la Tarnița/ Șaua Prelucii din Munții Rodnei și să găsească continuarea peșterii.

Datele oficiale arată că peștera are 64 de săritori între 1,3 – 10 metri și 18 cascade între 1,2 – 7,5 metri. Claudiu Iușan, biologul Parcului Național “Munții Rodnei”, vorbește despre legenda legată de această peșteră.

“Despre Grota Zânelor știu doar că se spunea că acolo se adăposteau zânele. Din ce îmi povestea un cioban, în trecut oierii țineau în gura peșterii carnea și laptele la rece, iar uneori apărea o zână când mergeau să ia ceva păstrat la rece. Asta până într-o zi când zânele au ademenit un cioban să intre în măruntaiele pământului după comori și ciobanul nu s-a mai întors. De atunci ciobanii se feresc să mai adăpostească la rece ceva în gura peșterii, de frică să nu fie ademeniți și vrăjiți de zâne, să intre adânc sub pământ”, spune Claudiu Iușan.

Acesta a mai precizat că “în viitorul meu proiect voi strânge aceste legende și le voi include într-un volum”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here