LEGENDE DIN MARAMUREŞ – Ce sunt pisica neagră şi calul alb, în poveştile locale

851

Legendele şi poveştile fantastice din Maramureş pot fi fascinante, cu atât mai mult, cu cât unele dintre ele sunt evocate de oameni simpli, din sate, poveşti care s-au transmis peste generaţii.

„Personajele” precum pisica neagră sau calul alb călărit de o fantomă sunt nelipsite din poveştile lor. Etnologul Nicoară Mihali redă în volumul „Cartea Munţilor” semnat alături de Nicoară Timiş, mai multe legend şi poveşti spuse de săteni, în care misticul şi fantasticul se îmbină perfect. O întâlnire cu pisica neagră în miezul unei nopţi geroase de iarnă, cu lună plină, este o scenă des întâlnită în relatările sătenilor.

De asemenea, calul alb călărit de o nălucă este o altă „întâlnire” evocată de săteni, ca fiind una din experienţele stranii din miezul nopţii. Majoritatea acestor„întâlniri” au loc după miezul nopţii, când feciorii se întorceau din şezători, în nopţile geroase, cu lună plină. Astăzi, acestea au rămas în poveştile transmise din generaţie

în generaţie şi sunt redate în cărţi, de etnologi. Legenda calului alb călărit de o nălucă este strâns legată de cea a pisicii negre şi are la bază o poveste din Borşa. Se spune că, în urmă cu foarte mulţi ani, un fecior din Poiana Borşa venea seară de seară la o fată din Joseni, însă o alta i-a sucit acestuia minţile.

„O fetişcană frumoasă foc, ce locuia la câteva case de iubita călăreţului, i-a sucit minţile. La scurt timp, tânărul s-a hotărât să rupă legătura cu prima lui iubită şi să o ia de soţie pe frumoasa ei vecină”, spune legenda redată de etnologul Nicoară Mihali. Înnebunită de durere, de ciudă şi de ruşine că a fost lăsată fără vreo explicaţie, continuă el, fata părăsită s-a hotărât să se răzbune.

„Într-o noapte, în timp ce tânărul venea în galop pe calul său alb, tânăra a aruncat în faţa bidiviului o pisică mare, neagră. Calul s-a speriat, s-a opintit brusc şi l-a aruncat pe călăreţ din şa. În cădere, acesta s-a lovit cu capul de o piatră de pe marginea uliţei şi a murit pe loc. Pisica şi calul au dispărut pe dată, iar făptaşa a înnebunit şi s-a sinucis, aruncându-se în apele învolburate ale Vişeului”, continuă legenda.

De atunci, se spune că, o dată la şapte ani, în locul unde s-a sinucis tânăra, în aceeaşi perioadă în care s-a produs tragedia, apar la miezul nopţii pisica neagră şi calul alb, călărit de fantoma tânărului.

Pisica neagră, în întâlnirile redate în poveştile din trecut, apare ca un mic animal neajutorat, care în scurt timp se transform într-un animal malefic. Calul alb, de asemenea, apare ameninţător şi înfricoşător.

FOTO animalzoo.ro

Angela Sabău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here