LEGEA MUNTELUI – 44 de localităţi din Maramureş eligibile pentru subvenţii

921

Statul vrea, prin Legea Muntelui, punerea în valoare a resurselor naturale şi umane, creşterea nivelului de trai, stabilizarea populaţiei, menţinerea identităţii culturale, creşterea puterii economice la nivel local şi naţional, în condiţiile păstrării echilibrului ecologic şi protecţiei mediului natural.

Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Maramureş, a arătat că pe această lege Guvernul va aloca un miliard de euro pe un program pe 10 ani. În zona montană a României avem 658 de UAT-uri cu 3520 de sate, iar la nivel de Maramureş sunt eligibile pe această lege 44 de localităţi.

“Aici avem mai multe obiective. Primul dintre ele este protecţia resurselor naturale, apoi densitatea echilibrată în zona montană, crearea şi conservarea locurilor de muncă, crearea şi protejarea infrastructurii de acces, încurajarea activităţilor specifice în zona montană. Urmează să apare normele de aplicare ale Legii 197 din 2018. Deocamdată s-a dat doar ca principiu, urmează să se aplice”, a spus Virgil Ţânţaş.

O dată cu apariţia acestei legi, Statul Român recunoaşte existenţa condiţiilor naturale specifice, a deosebirilor dintre comunităţile din zona montană, precum şi aplicarea principiului solidarităţii pentru aceste teritorii.

În legea muntelui se arată că statul român ar urma să sprijine financiar crescătorii de animale din zona montană, pentru stimularea creşterii efectivelor în vederea păstrării atributelor ecologice ale pajiştilor montane ce constituie o prioritate strategică. În zona montană, trecerea animalelor prin păduri spre şi dinspre zonele de păşunat, adăpare, pentru adăpostire şi umbră, în fondul forestier, proprietatea publică a statului, se va aproba la cerere, anual, dar nu mai târziu de data de 1 mai, de către organele silvice judeţene abilitate, la propunerea administraţiei publice locale. În plus, autorităţile ar urma să acorde plată diferenţiată pentru crescătorii de animale din zona montană, în funcţie de severitatea handicapurilor naturale şi de gradientica altitudinală, în vederea menţinerii fermierilor în zonele înalte de munte, a creşterii efectivelor de animale, precum şi a păstrării şi ameliorării productivităţii pajiştilor.

Legea mai sus amintită mai prevede că familiile tinere de agricultori de munte, care îşi întemeiază gospodării şi cresc animale în echivalent a cinci unităţi vită mare (UVM), vor fi scutite de impozitul agricol şi impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de cinci ani de la înfiinţare şi de 50% din venituri, în următorii ani, pe perioada existenţei titularului. Specialiştii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc în zona montană şi se obligă să desfăşoare activitatea pe o perioadă de minimum cinci ani în zona montană vor primi o primă de instalare şi sprijin financiar pentru cumpărare şi construire de locuinţe. Cuantumul, procedura şi sursele de finanţare se vor stabili prin hotărâre a Guvernului. Nu în ultimul rând, fermierii ce deţin peste 5 UVM pot solicita şi primi material lemnos, cu titlu gratuit, pentru construirea de adăposturi şi anexe gospodăreşti.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here