LEGEA ANTI-FUMAT – Locurile de joacă devin pentru unii spații pentru fumători

200

Locurile de joacă din Baia Mare sunt pline de copii și părinți în fiecare zi. Doar că pentru unii aceste spații sunt folosite ca spații pentru fumători, deși legea este foarte clară în acest sens. Ba mai mult, unii folosesc locurile de joacă pentru a bea o bere sau o tărie, mai ales după lăsarea serii, iar dimineața locurile de joacă sunt pline de coji de semințe și doze de bere.

Sunt părinți în Baia Mare care se declară nemulțumiți de faptul că unii aleg să fumeze în incinta locurilor de joacă pentru copii, deși acest lucru este interzis. Băimărenii se plang că polițiștii locali nu iau măsuri de sancționare a celor care se pretează la astfel de fapte.

Controalele care ar trebui făcute de către polițiștii locali ar viza respectarea ansamblului de prevederi legale, menite să asigure sănătatea copiilor, precum și păstrarea curățeniei în aceste spații.

“Ca mămică am fost nevoită de cateva ori să atrag atenția unor alți părinți să iasă în afara locului de joacă dacă vor să fumeze. Mie nu îmi convine să îmi expun copilul la fumul de țigară, mai ales că și fumatul pasiv poate da probleme de sănătate. Dar pană la urmă are de a face cu educația fiecăruia dintre noi”, spune Ana-Maria, o mămică din Baia Mare.

“Este vorba de educație, dacă mă întrebați pe mine. Părinții care fumează ar trebui să fie conștienți că nu este bine să își expună copiii la fumul de țigară, dar nu cred că le pasă, sincer. Stau și eu afară cu copilul și mai văd pe unul sau altul că fumează la locul de joacă, fără jenă, ca și cum ar fi ceva normal. Pur și simplu nu le pasă de ceilalți”, adaugă Amalia.

Băimărenii trebuie să știe că pot fi sancționați cei care se abat de la lege, fumând sau aruncând resturi de țigări în locurile de joacă ale celor mici. Nerespectarea prevederilor legii antifumat se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here