LEGE VOTATĂ – Străinii nu mai pot cumpăra terenuri agricole din Maramureș

162

Legea prin care străinii nu mai au voie să cumpere teren în Romania a fost adoptată recent de către deputați, Camera Deputaților fiind for decizional. Deputații au adoptat zilele trecute proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.

Principala prevedere din acest proiect este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Conform legii, înstrăinarea terenurilor agricole, în cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă dorința de a le cumpăra, se poate face către persoanele fizice care au domiciliul/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, de cel puțin cinci ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare.

Terenurile se pot vinde către persoanele juridice doar dacă se îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, printre care situarea sediului social în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul, desfășurarea de activități în zona respectivă, venituri minime de 75% din activități agricole. În plus, asociații trebuie să facă dovada domiciliului național pe ultimii cinci ani.

Conform legii, în cazul în care terenul ce face obiectul ofertei de vânzare are două laturi mari ori toate laturile egale, prioritate la cumpărarea acestui teren are proprietarul de teren agricol vecin, tânăr fermier, care are domiciliul/reședința situat/situată pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.

Tot aleșii au decis că terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a opt ani de la cumpărare, cu obligația plății impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă.

“O mai fost legea asta și înainte, iar din 2010 au putut cumpăra terenuri străinii liniștit. Iar din 2010 pană acum au putut cumpăra fără probleme, de multe ori cu ajutorul romanilor. Cine a avut bani, a cumpărat, o venit italienii și o cumpărat terenuri agricole și le-au trecut pe romani, ca să nu fie probleme. Cu ajutorul amicilor, prietenei… Și nu numai terenuri, ci și apartamente. E cam tardivă legea acum, părerea mea. A contat foarte mult prețul mic al terenurilor din Romania față de alte țări europene. Au cumpărat mult teren agricol, în Maramureș mai puțin, că noi nu avem loturi mari de terenuri, de circa 50 ha. O găsit loturi din astea prin Timișoara, Arad, dar nu în Maramureș.

La noi terenurile sunt fragmentate, parcelate, ceea ce nu e neapărat un lucru bun, pentru că răman nelucrate. Maramureșenii țin mai mult la pamant, nu vindem chiar așa ușor. Eu aș vrea să văd terenurile lucrate, nu lăsate în paragină. Țăranii țin de pamant, nu îl lucrează că nu mai poate, dar nici nu-l vinde”, a spus Zoia Bozău, specialist în imobiliare, pentru “Axanews.ro”.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here