LECȚIE DE VIAȚĂ – Suferind de o boală rară, Cristiana din Baia Mare vrea să trăiască fericită și să salveze suferinzii. Acum este rândul tău să o ajuți! (FOTO)

639

Este greu să înțelegi suferința cuiva fără să te afli în pielea sa. Tocmai de aceea, toți cei cu care soarta nu a fost foarte darnică au nevoie de empatia celor din jur. Mai grav este atunci când vorbim despre persoane tinere, care au toată viața în față, însă a căror fericire este obstrucționată de afecțiuni medicale.

Este și cazul Cristinei Groșan, în vârstă de 17 ani, elevă a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Baia Mare. Ea a fost recent diagnosticată cu o boală foarte rară, LALD (Lysosomal Acid Lipase Deficiency = Deficit de Lipază Acidă Lizozomală).

# O boală ultrarară și un tratament costisitor
Conform site-urilor de specialitate, aceasta este o boala ereditară cauzată de lipsa unei enzime numite lipază acidă lizozomală, care este necesară pentru descompunerea grăsimilor din celule. Când enzima lipsește sau este prezentă numai în niveluri scăzute, în celulele organismului se acumulează grăsimi care provoacă simptome, cum ar fi deficit de creștere și leziuni ale ficatului. Din cauza numărului mic de pacienți cu deficiență a lipazei acide lizozomale, boala este considerată rară.

„Visul meu este să devin medic și să le ofer tuturor oamenilor o șansă la viața pe care și-o doresc, o șansă la o viață fericită. Din păcate, și eu sufăr de o boală care mă împiedică să-mi îndeplinesc acest vis. Sufăr de LALD( Lysosomal Acid Lipase Deficiency = Deficit de Lipază Acidă Lizozomală), o boală ultra rară, cu care am fost diagnosticată de curând. Tratamentul pentru această boală e unul extrem de costisitor (de ordinul miilor de dolari), preț pe care, în ciuda eforturilor depuse, familia mea nu și-l permite. Din acest motiv, apelez la ajutorul dumneavoastră, ca să reușesc să realizez ceea ce îmi doresc și, la rândul meu, să-i ajut pe alții. Vă mulțumesc mult!”, spune Cristiana Groșan.

# A fost în comă, iar acum a venit o altă lovitură
Cristiana este un exemplu pentru cei de vârsta ei. A îndurat multe în copilărie, iar problemele au tot continuat. Ea oferă, însă, o lecție de viață tuturor celor care își fac timp să o asculte.

“Eu am mai trecut printr-o traumă în urmă cu opt ani, când am avut un accident de mașină. Atunci am fost în comă și s-a considerat că voi avea șanse zero de supraviețuire. Totuși, cu mult efort, am trecut și peste problemele de atunci. În urmă cu câteva luni, când am făcut o nouă serie de analize/biopsie/endoscopie la ficat și am fost informată iar că, dacă nu iau tratamentul, nu voi mai avea mult timp de trăit, am fost șocată. Sunt o persoană foarte optimistă și sunt dispusă să lupt și mai departe pentru viața mea. Recunosc, nu e ușor să fiu mereu pozitivă, să țin pasul cu școala (sunt la cel mai bun liceu din Maramureș, într-o clasă de top, am terminat clasa a 11-a cu media 9,85, deci chiar mă străduiesc), să muncesc să-mi îndeplinesc visul de a deveni medic. Astfel, la rândul meu, să pot ajuta și alți oameni, să nu fie nevoiți să treacă prin chinurile prin care am fost eu nevoită să trec prin spitale.

De cinci ani, umblu de la un doctor la altul, pentru problemele mele de ficat și, abia în urmă cu câteva luni, am descoperit specialiștii care să îmi găsească boala. În ceea ce privește felul în care îmi afectează viața, urmările accidentului, cumulat cu boala actuală, care îmi produce constant o stare de oboseală și de greață, îmi îngreunează mult viața. Îmi este greu să țin pasul cu cei de vârsta mea. Din cauza stării mele de sănătate, am fost nevoită să renunț la voluntariat (în trecut și eu am fost membru Interact și îmi plăcea să ajut comunitatea). Pe tinerii de vârsta mea, care au probleme de sănătate sau chiar și cei care sunt sănătoși, îi sfătuiesc să fie optimiști, perseverenți, să lupte pentru viața și viitorul lor și să nu renunțe niciodata la visele pe care le au, indiferent cât de greu este sa le realizeze”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Cristiana Groșan.

# Cum poți să o ajuți pe Cristiana
Cristiana provine dintr-o familie simplă, însă ea spune că se consideră norocoasă că are oameni speciali în jurul său, fapt întâlnit rar. “Părinții mei au făcut și încă fac tot ce pot pentru a mă ajuta, dar suntem o familie simplă și costurile sunt de ordinul sutelor de mii de dolari. Sunt foarte norocoasă că am lângă mine persoane care mă susțin enorm din punct de vedere moral. Datorită lor pot lupta”, a explicat Cristiana.

Iar foștii colegi de la Interact Club Baia Mare nu au uitat-o pe Cristiana. Interact Club Baia Mare, cu sprijinul Philia Events și Asociația Don Bosco, vă invită să luați parte la Garden Sale for Hope, organizat în data de 30 iunie 2019, începând cu ora 12.00, la Philia Summer Garden – Parcul Municipal „Regina Maria” Baia Mare (strada Valea Rosie, nr.10, vizavi de patiseria Cuore). Scopul acțiunii este strângerea de fonduri pentru Cristiana.
Vă așteptăm cu mic, cu mare în grădina de vară Philia Events, să sprijinim ideea că merită să faci un bine! În cadrul evenimentului vor avea loc: Garden Sale – Familia Groșan împreună cu membrii Interact Club Baia Mare vor pune înspre vânzare diverse obiecte. Licitație cu vânzare de obiecte de valoare – Tricouri cu autograf de la echipe de fotbal renumite, tablouri și instrumente muzicale. Concert caritabil susținut de trupele locale. Banii adunați din vânzarea obiectelor vor fi donați către cauza Cristianei”, au arătat reprezentanții Interact Baia Mare.

În cazul în care nu ajungeți la eveniment, donațiile se pot face și prin virament bancar la:
RO46BRDE250SV63926712500 – Groșan Mihaela (Mama Cristianei).

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here