LECȚIE DE ADMINISTRAȚIE A LA CAVNIC – „Nu am mărit salarii ca să nu iau de la investiții” (VIDEO)

2437

E deja binecunoscut faptul ca, la Cavnic, edilul este un rebel, neobosit razboinic cu autoritati si cu starea de fapt. Discutam despre proiectul „România 100″ dar si despre „Cavnic 300″! De asemenea, vorbim despre PNDL 2, de proiecte suta la suta eligibile!

“Noi am avut curaj sa ne apucam de proiectele astea inca din 2015. Da, au devenit suta la suta eligibile dar s-a lucrat pe ele. Va veni si PNDL 3, e o arma politica foarte buna. E utila pentru toata lumea, s-o recunoastem. E o suma istorica ce vine in Cavnic, trei milioane de euro, 12 milioane de lei. E mult pentru ca din 2012 incepând, am gândit mai grandios, am vrut mai mult, nu maruntisuri. Cavnicul a facut istorie in Maramures, o cantitate
insemnata de aur provine din Cavnic, chiar si in muzeele din Europa. Avem un potential urias. Nimeni n-a avut incredere in proiectul asta, nici consilierii, nimeni. Ca la ruleta am mers, am adunat proiectele ce pot fi luate in calcul… Nu faci muzee fara infrastructura, nu faci drumuri fara apa – canal. Noi am atins tinte importante, retea de gaz pe toate dealurile, apa, canalizare, curent, Internet, iluminat. Vor fi 13 kilometri de asfaltari. Dar sunt trei proiecte, zona centrala, care e finalizata, PNDL-ul acum finantat si mai e un al treilea proiect, cu reparatii curente si intretinere. Vor fi 41 km de asfaltari de strazi. Inafara drumului judetean, noi avem 41 km de strazi. Avem unele la care te uiti la cer din masina, asa panta au, la peste 1000 de metri altutidine. Pâna in 2020, vreau ca orasul Cavnic sa fie integral asfaltat, eu cred ca in secol 21 nu mai poti fi fara minime conditii de trai. Oferim ca sa primim. Nu le poti cere taxe si impozite fara sa oferi. Nu mi-am propus ce nu pot face. Nu-mi vin mie tati banii, cum zic unii”, spune edilul.

#Istorie si administratie

Si istoria are un aport insemnat in Cavnic, ceea ce oarecum obliga autoritatile la activitate. „Preotul paroh mi-a zis ca s-a uitat in documente. In urma cu 250 de ani, Cavnicul era sarac, oamenii faceau naveta din partea de jos in deal, la mina, cu oameni ce traiau maxim 35 de ani, familii cu 5-6 copii. Din cauza mineritului. Cica exista uraniu in zona Roata. Si copiii, de la 14 ani, erau la mina, la munca. Oamenii au nevoie de conditii de trai. Vedeti, noi ne bazam pe bugetul local, pe sume de echilibrare, au venit valuri, rezerve neconsumate, bugete injumatatite, nu mai aveam sume pentru cofinantare. Nu am marit salarii pentru ca trebuia sa iau bani de la investitii. Nu am cum. Am cofinantari foarte mari la proiecte care se deruleaza. Apa si canal sase milioane de euro la care am 2% cofinantare. La PNDL am 3% cofinantare.
Apoi alta investitie de canal de peste 10 kilometri, de sase milioane euro, cu 4% cofinantare. Apoi reabilitarea termica a blocurilor cu 80% cofinantare. Apoi masina moderna de curatat si spalat strada, cu 4% cofinantare. Toate acestea ne duc undeva la un milion de euro.
Am emotii dinspre politic, ca ma poate bloca. Dar imi iau masuri de rezerva. Am strategii, intotdeauna un plan doi, au reusit si nu prea. Am toata documentatia facuta cu respectarea legii, a normelor, nu au cum sa ma excluda. Daca n-am putut respecta normele, n-am
depus. Unde am depus, am luat 100%. In mai am depus un proiect european pentru masina de maturat strada, 30 de primarii au fost excluse, noi am obtinut. Am echipa de proiecte, nu ne jucam. Le-am promis oamenilor, candidat fiind, trei lucruri: modernizarea centrului civic… e finalizat. Apoi asfaltarea strazilor din Cavnic, in 15 septembrie incepe lucrul. Apoi reabilitarea blocurilor, incepe in toamna. In doi ani am realizat ce am spus. Dar… nu am luat concediu de 5 ani de zile… Am pornit ca o locomotiva cu vagoane. Stiu ca nu-s de neinlocuit. Dar trebuie sa gândesti singur strategia. Trebuie sa-mi asum, oamenii voteaza primarul. 60% din munca o fac singur. Dar stiu ca se pune in aplicare. De zic: Du-te si fa aia, dupa doua luni ne certam ca nu-i facut.” spune primarul Cavnicului.
De 1 decembrie, la Centenar, Cavnicul vrea sa fie original, cum ne-a invatat in ultimii ani. Nu au asteptat ca ministerul Culturii sa le aprobe finantare, au inceput cu buget propriu. Apoi au venit si bani guvernamentali. „ Facem manifestarea „Marea Unire in arta artistilor locali”, cu medici, patroni, profesori de-ai locului, apoi facem scena Marii Uniri, din fiecare ulita vin grupuri de oameni, sugerând patru zone folclorice. Venim de pe strazi spre centru. Plus 3-4 activitati culturale. Apoi, noi avem Proiectul „Cavnic 300″, vom termina cu o batalie, unde brondosii se vor lupta cu tatarii, in memoria luptei de acum 300 de ani petrecuta aici”, incheie edilul.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here