LĂPUȘ – Canalizare, centru modern, locuri de muncă în 2019

2383

Primarul Ioan Buda din Lapus si-a propus ca in acest an sa rezolve cateva dintre problemele spinoase ale comunitatii sale. Lapusul Romanesc nu avea, pana mai ieri, decat vreo doi kilometri de ulite asfaltate. De asemenea, nici un loc de munca nou, venit din zona privata, cu exceptia magazinelor. Anul acesta, aici se schimba registrul, in continuarea masurilor luate anii trecuti.

A sosit bugetul, cu o intarziere care ne afecteaza. O trecem cu vederea, desi ne-a afectat. E putin mai mare bugetul, suntem o localitate cu populatie mai mare. Se aloca 1000 de lei pe cap de locuitor, avem 4000 de suflete. Daca apare vreuhn impas, da, vom fi ajutati prin rectificari. |ncep cu proiectele cu fonduri europene. Am trei. Ma mandresc, am extindere a canalizarii, care va duce reteaua la 95% din populatie. Nu prea cred ca exista in judet comuna care sa aiba atata retea. Aveam canalizare, dar acum o ducem la toata populatia. {i tratare a apei. |n jur de 1,5 milioane euro costa. Apoi, avem cu 0,5 milioane euro modernizarea caminului cultural. De asemenea, prin GAL, avem modernizarea centrului si a pietei, va fi una moderna. |ncepand cu luna care urmeaza dam drumul la lucrari. Sunt putin suparat, mai am un proiect, eligibil, cu punctajul atins, la o retea de drumuri. Dupa canalizare insa, revenim asupra proiectului, e in asteptare. {apte kilometri de asfalt pentru Lapus. Acestea au fost fondurile europene. La cele guvernamentale, am modernizarea scolii, plus refacerea frontului de captare a apei din localitate. Fiecare cu cate 20 de miliarde lei vechi. Proiecte mari, frumoase. Nici cand a fost criza mare de apa, aici la noi nu au fost probleme, am suplimentat captarea de la Raoaia cu una de la Minghet.”, spune primarul Ioan Buda.

Nu e totul, pentru ca in ciuda sanselor ce nu s-au dat niciodata acestui drum, mai ales in urma unui proiect mult exacerbat, incep totusi lucrarile, din buget local, la firul de drum de legatura cu Grosii }iblesului! Se vorbea de milioane de euro, acum drumul se va face cu sfert din suma sau chiar mai putin, in conditiile in care ambele comune s-au apucat de drum, evident, deocamdata pietruit, cu forte si buget propriu.

Acum c-am vazut si bugetul, am pornit legatura cu drumul Lapus – Grosi. E déja 1,4 kilometri de drum facut, din buget local. Mai am inca 2,5 kilometri de facut. S-a facut si proiect. Nu acela… trebuiau trei milioane de euro, o suma imensa, cu banii aceia faci lucruri extraordinare intr-o localitate. Pana acum am platit patru miliarde lei vechi… noi iesim la sub un million de euro. S-a pus balastru, piatra, apoi impanare. Cam o jumatate de metru de fundatie are drumul. Anul acesta vom lua si un imprumut. Consilierii locali au insistat sa facem un imprumut, ca sa ajutam oamenii de pe cealalta parte a drumului sa se racordeze la canalizare. Vom face subtraversari, tot din buget local. Apoi, referitor la reteaua stradala de care vorbeam, tot o facem. Daca nu pe bani europeni, pe bani guvernamentali. Asa ca ne apucam si vom asfalta cateva capete de ulite care nu intra in acel proiect. Asa, in avans, in intampinarea viitoarei asfaltari majore. Apoi, avem acel magazin cumparat de la cooperatie, reabilitat din fonduri proprii. Am muta la parter dispensarul. Am vrea si sa cumparam fosta banca/cooperativa de credit. Revin la magazin. La parter cabinetele medicilor de familie. Sus e un spatiu larg, le-am promis lapusenilor ceva, e singurul lucru ce nu l-am rezolvat inca. Locuri de munca. Voi aduce o firma de croitorie. Sus, in mansarda, am amenajat patru garsoniere care nu se vor vinde, se vor folosi in interesul comunitatii. Uu profesor, un medic, institutii in control, aici nu aveau unde ramane peste naopte. Acum vor avea”, spune primarul Buda.

|n paralel, finalizeaza lucrari incepute anul trecut. E gata o gradinita cu fonduri de la Banca Mondiala, au fost sustinuti cu bani tineri care incearca sa duca mai departe horea cu noduri, avand aici in localitate un monument UNESCO viu, pe badea Nicolae Pitis. De asemenea, primarul se apleaca si catre nevoia de sport a copiilor. Dar sunt pregatite si peste 100 de masini de piatra concasata, pentru ulitele sI drumurile catre zone mai izolate, la care s-a intervenit an de an in Lapusul Romanesc.

Alexandru RUJA

1 COMENTARIU

 1. Felicitari domnului primar al comunei Lapus. Proiecte indraznete, realizabile si frumoase pentru UAT Lapus. Mi-ar fi placut sa stiu:
  a) – daca in lucrarile de modernizare a retelei de apa s-au prevazut lucrari de FILTRARE si nu in utimul rand de POTABILIZARE care vor tine seama de eliminarea majorităţii componentelor organice, anorganice şi biologice care sunt prezente în apa curenta, astfel încât apa obţinută să corespundă normelor naţionale şi internaţionale referitoare la apa potabilă asigurand in acest mod un grad de puritate (referitor la bacterii şi substanţe toxice) ridicat astfel încât sa fie adecvata băutului, sau pentru bucătăria omului.
  b) – daca, drumul spre Manastirea Raoaia cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” este in lucru sau (daca nu apartin aceste lucrari administratiei comunei, cum se vede aceasta artera prioritara in ochii cetateanului de la Primaria Lapus – primar-consiliu local) daca CNADN Romania (sau alta institutie) are in vedere modernizarea si evident asfaltarea acestui drum de 4 km (pana in zona manastirii) si daca sunt prevazute aceste lucrari in viitorul apropiat.
  c) – tinand seama de multitudinea de pensionari din comuna, modernizarea caminului cultural (de mici dimensiuni) prevede un club al pensionarilor existent candva in vechiul camin cultural langa vechea biblioteca. Oare se are in vedere construirea in viitor al unui CAMIN CULTURAL CIVILIZAT cu o sala de spectacole moderna si anexe specifice ?
  d) – daca, drumul spre Grosii Tiblesului, care prin modernizare si largire afecteaza unele proprietati particulare (terenurile riverane laterale), in aceasta situatie cum se rezolva nemultumirile cetatenilor proprietari in zona ?
  e) – daca exista sau pe viitor se va infiinta un muzeu al satului lapusean, daca cel vechi si piesele sale adunate cu grija de catre un renumit preot Bolchis din neamul Rahinii (decedat), si care cu multa ravna s-a ingrijit sa expuna lucruri de valoare etnografica punand in valoare tezaurul popular de traditie al Lapusului.
  f) – este stringenta finalizarea asfaltarii si modernizarii drumului Bisericii din Balta, o dorita largire (daca ar fi posibila) in zona, circulatia auto in zona devine imposibila cand sunt evenimente, hram, cununii, boteze, hram, traste, etc. Sa nu discutam de parcarea auto in zona. Felicit preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Lapus II parintele Valean Tiberiu care s-a ingrijit de renovarea interioara a acestui locas de cult, de lucrarile de acces interior in incinta si la cimitir si nu in ultimul rand pentru ca s-au finalizat lucrarile statiei de drenare ale cimitirului, nivelul hidrostatic fiind mult mai scazut decat in urma cu cativa ani situatie care facea imposibile inhumarile in acest cimitir.
  g) – ma bucura faptul ca Scoala Gimnaziala Lapus are o conducere de nadejde, activitatea scolara de aici este cat se poate de multumitoare. Doamna directoare, prof. Mariana Dumitru si cadrele didactice de aici merita toate felicitarile. In ce priveste educatia copiilor, viitorul lor, consider ca este necesara dotarea acestei institutii cu tehnica moderna informatizata. Nu ma indoiesc domnule primar ca din fondurile alocate modernizarii scolii si incintei o parte din aceste sume vizeaza aparatura moderna la clasa.
  h) – Respect domnului primar si intregii conduceri UAT Lapus. Succes in ceea ce intreprindeti. Ca vechi fiu al acestei localitati ma bucur sincer cand vad ca lucrurile se misca si apar noutatile inerente. Felicitari !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here