LANSARE – Lucruri neștiute despre vizita lui Eminescu în Maramureș

474

Joi, 21 martie 2019, începând cu ora 15.00, în Budești, la Hanul lui Cobâlă, va avea loc lansarea volumului „Eminescu, peregrin prin Maramureș”,autor Nicoară Mihali și a revistei „Școala maramureșeană – Anul 1918 inedit”.

Vor prezenta prof.dr. Ioana Petreuş, prof.dr. Crina Borcut, prof.dr. Raluca Lozbă, dar și prof.dr. Valentina Todoran. Nicoară Mihali a declarat că Mihai Eminescu a ajuns în Maramureș pe vremea când avea doar 20 de ani, el însoțind o femeie frumoasă pe numele său Constanța Dunca de Șieu, una din primele scriitoare feministe din România. Mihali spune că Eminescu, alături de Dunca de Șieu, a participat la Șomcuta la o conferință susținută de aceasta din urmă despre rolul femeii în societate, după care a ajuns în 15 august la Moisei, la mănăstirea din localitate, după care în 16 august a trecut Prislopul spre Bucovina.

În drumul său spre Moldova Eminescu s-a oprit în Budești pentru a lua masa la un preot, Ioan Chindriș.  Trebuie spus că această Constanța Dunca spune că Eminescu s-a născut în 21 mai 1849, de Sfinții Constantin și Elena.

FOTO b365.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here