LACUNE LEGISLATIVE – Hoți liberi pe străzile din Baia Mare

445

Hoții de locuințe din Baia Mare și din Maramureș scapă basma curată de foarte multe ori datorită unei lacune legislative care dă voie infractorilor să cadă la o înțelegere cu victimele. Procurorul general al Romaniei dorește eliminarea posibilității de împăcare dintre hoți și victime, acesta fiind și unul dintre subiectele abordate recent în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș.

Posibilitatea împăcării dintre victime și hoți a fost introdusă în Codul Penal în cursul anului 2012, respectiv „în cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) și c) și art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.”  Victimele aleg să cadă la înțelegere cu infractorii din motive variate, respectiv unii nu vor să fie resposabili de trimiterea după gratii a unor infractori.

Este vorba despre persoanele care sunt cercetate pentru infracțiunile de furt, furt calificat în formele enumerate sau furt de folosință. “Dacă este să discutăm de situația împăcării, răspunderea penală a persoanei care săvârșește infracțiunea este înlăturată complet. Acea persoană scapă și nici în cazierul judiciar nu se mai face nicio mențiune că acea persoană a fost cercetată pentru respectiva infracțiune”, spun reprezentanții Poliției Municipiului Baia Mare.

Conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș precizează că această împăcare permisă de lege între victimă și infractor “aproape paralizează eforturile întregului sistem judiciar. Despre asta este vorba”.

La nivel de municipiu reședință de județ în anul 2019 au fost undeva la peste 80 de împăcări în cazul infracțiunilor de furt, iar în 14 cazuri am discutat de cazuri de furt din locuință prin diverse moduri de operare. Poliția municipiului reședință de județ spune că marea majoritate a infracțiunilor de furt sunt săvârșite de infractori recidiviști, specializați pe acest mod de operare și care săvârșesc fapte de acest gen la nivelul întregii țări.

“Avem infractori-voiajori, care au săvarșit infracțiuni de furt din locuințe în Baia Mare și aici putem da exemple de grupuri infracționale din Iași sau Mureș, care au dat spargeri în Baia Mare. În contrapartidă am furnizat și noi infractori pentru alte județe. Există la nivel național o bază de date, la fel cum există o conclucrare permanentă între structurile de profil la nivelul întregii țări, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale. Avem o bază de date la nivel național a hoților din locuințe. Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.

Dacă ne referim la victime, nu vorbim neapărat de persoane de varsta a III-a care aleg calea împăcării, respectiv nu neapărat se împacă pentru că și-au recuperat prejudiciul. Există situații de diverse forme de intimidare, vizite periodice la victimă, dar care nu îmbracă forma unor infracțiuni. Am avut și situații în care insistența membrilor grupului infracțional sau a aparținătorilor acestora a generat înregistrarea unui dosar de urmărire penală. Evităm oarecum să ne asumăm responsabilitatea trimiterii la pușcărie a unui infractor, pe ideea că acel infractor ar ajunge în închisoare și din cauza noastră, a persoanelor vătămate”, au mai menționat reprezentanții Poliției Baia Mare.

Mai trebuie spus că dacă nu ar exista această soluție a împăcării, infractorii ar sta ani mulți după gratii pentru comiterea unor infracțiuni precum cea de violare de domiciliu.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here