LACRIMI DE COPIL – 462 minori abuzaţi în Maramureş. Sau când suspinele celor mici sunt cauzate de cei mari…

522

Copilăria nu este, pentru toată lumea, perioada jocului şi bucuriei. Sunt cazuri în care, exact la vârsta la care jucăriile şi distracţia, viaţa se transformă într-un veritabil coşmar. Vinovaţi sunt adulţii, care nu ţin cont de necesităţile copiilor şi care uită că şi ei au fost, cândva, mici.

An de an, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş ajung sesizări cu privire la minori traumatizaţi. Cazurile ajung pe masa asistenţilor sociali fie prin Telefonul Copilului, fie prin intermediul apropiaţilor, care cunosc soarta tristă a minorilor. Abuzul diferă de la caz la caz. Fie copiii sunt bătuţi frecvent de părinţi sau tutori, fie sunt neglijaţi total şi lăsaţi în voia sorţii, fie sunt supuşi unor perversiuni sexuale de nedescris. Astfel, destinul lor atinge o turnură nefericite, iar traumele sunt greu de atenuat.

# Cele mai multe abuzuri, în mediul urban
Într-un singur an, în Maramureş, peste 460 de copii au avut de suferit din cauza inconştienţei celor mari. “În anul 2018 au fost sesizate si investigate 462 de cazuri de abuz/neglijare/exploatare/trafic (290 în mediul urban și 172 în mediul rural) venite de la persoane fizice sau juridice sau de la specialistii din alte institutii, dintre care: 19 abuzuri fizice; 156 abuzuri emoționale; 269 neglijări; 15 abuzuri sexuale; 3 exploatări sexuale. După cum reiese din graficul alăturat, numărul cazurilor de abuz/neglijare/exploatare înregistrate pe parcursul anului trecut este în scădere față de anul 2017. Specialiștii instituției noastre au asigurat consilierea telefonică în aceste situaţii şi au intervenit prompt la cazurile copiilor abuzati, neglijati, traficati si repatriati, inclusiv la Telefonul Copilului 0262-983”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Alina Coste-Mădăras, directorul DGASPC Maramureş.

# Stagnare faţă de 2017, creştere faţă de 2016
Conform nefericitei statistici, numărul de abuzuri fizice a cunoscut o scădere uşoară, de la 27 cazuri în 2016, respectiv 33 în 2017, la 19, în cursul anului trecut. Abuzurile emoţionale au cunoscut o scădere uşoară faţă de anul precedent, însă sunt în creştere faţă de acum doi ani. În 2016, au fost 118, în 2017, 165, iar în 2018, 156. Nici cu abuzuri sexuale nu stăm mai bine. Au fost 11 în 2016, 19 în 2017 şi 15 în 2018, aşadar, per totalul ultimilor ani, bilanţul nu este unul îmbucurător. Exploatarea sexuală este şi ea în creştere faţă de media anilor precedenţi. În 2016, s-a înregistrat un singur caz, în 2017, trei, iar în 2018, au fost, din nou trei. Numărul neglijărilor a cunoscut o creştere clară, semn că nivelul de trai nu este unul extraordinar. Dacă în 2016 au fost 179, în 2017 au fost 267, iar în 2018, 269. Ca şi total, în 2016, au fost 336, în 2017, 487, iar în 2018, 462. Aşadar, numărul este clar peste media din 2016 şi aproape de media din 2017.

# Bătută până la sânge
Mirela are acum 22 de ani. Când era minoră, ea a avut de suferit din cauza aparţinătorilor. Tânăra a rămas fără părinţi atunci când era foarte mică, ba chiar nici măcar nu şi-i aminteşte. A ajuns în grija unui unchi şi a mătuşii. Aceştia au agresat-o, adeseori. “Mă băteau în fiecare zi. Am fost bătută inclusiv cu un par de lemn peste spate. Am avut răni, de mă întrebau alţi copii ce am păţit. Nu le spuneam, de frică. Nu am înţeles de ce m-au luat în îngrijire dacă nu au putut să mă iubească. Ei au mai avut o fată mai mare, verişoara mea, care, între timp, se mutase de la ei. Parcă mă învinovăţeau pe mine din cauza ei. Trăiam în permanentă stare de groază, îmi era teamă să nu spun ceva rău, pentru că mă băteau. Obişnuiau să bea foarte mult şi le lua alcoolul minţile, altfel nu îmi explic. Am suferit foarte mult, până când o vecină m-a văzut vânătă la ochi şi i-a spus la asistenta socială. Aşa s-a aflat şi m-au luat din casa lor. Nu i-am mai văzut niciodată, am ajuns la o doamnă care m-a îngrijit şi m-a iubit ca pe fiica ei. Între timp, am ajuns să muncesc şi am început să uit din momentele grele. Însă, nu e deloc uşor. Eu i-am iertat şi aş vrea să îi văd, să îi întreb de ce mi-au făcut asta”, a relatat tânăra.

# Minore supuse la perversiuni sexuale
Unul dintre cele mai dificile cazuri pe care DGASPC Maramureş le-a avut de instrumentat în ultimul an şi, de altfel, în ultima perioadă, a fost cel al minorelor exploatate sexual şi obligate să se prostitueze. Cazul “a explodat” în luna octombrie a anului trecut. Oamenii legii au aflat că un băimărean a recolat două minore de 16-17 ani, promiţându-le că le va duce în Germania. În schimb, cu complicitatea unui alt individ, proprietarul unui imobil din municipiu, tinerele au ajuns ostatice, iar apoi violate de cei doi, dar şi de alţi prieteni ai lor. Cele două fete nu au fost singurele victime. Alte patru minore, cu vârste de la 11 la 15 ani, conform cercetărilor desfăşurate până în prezent, au avut parte de un tratament inuman. Ele au fost obligate să practice prostituţia şi să dea socoteala “şefului”. Fetele erau supuse unor traume de nedescris în cuvinte. DGASPC Maramureş a intrat în alertă la acel moment, mai ales că SCCO a solicitat trimiterea unor specialişti la audierea a patru fetiţe. La finalul audierilor, asistenţii sociali de la Serviciul Abuz-Neglijare au decis că se impune instituirea unei măsuri de protecţie în cazul a două dintre ele. Ele se află, în prezent, în siguranţă, într-un centru specializat al instituţiei maramureşene, unde beneficiază de toate cele de trebuinţă. Ancheta este în curs.

# Măsuri luate de urgenţă
Pentru o intervenție eficientă și o evaluare complexă a situației existente, aceștia se deplasează pe teren la toate cazurile sesizate. Și în aceste cazuri se realizează investigatiile necesare intocmirii anchetei sociale/raportului social prin implicarea tuturor persoanelor sau institutiilor care pot oferi informatii despre caz. Se întocmesc rapoarte de evaluare socială, psihologică, rapoarte de vizită/întrevedere, note de informare, în urma vizitelor la domiciliul copiilor abuzați, neglijați, exploatați, traficați și a copiilor repatriati pentru evaluarea situatiei sociale și găsirea unor alternative pentru reglementarea situației existente.
“Pentru 43 de copii abuzați/neglijați în cursul anului 2018 s-a instituit plasamentul în regim de urgență. În anul 2017, măsuri de protecție specială au fost instituite în 63 de cazuri. În anul 2018, în 17 cazuri s-a inițiat urmărirea penală a agresorilor, iar în anul 2017 urmărirea penală a agresorilor a fost inițiată în 19 cazuri”, a explicat Alina Coste-Mădăras.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here