LA ZALĂU – Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

288

Municipiul Zalău a găzduit la finalul săpătămânii trecute „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, care a avut deviza „Unitate, libertate, responsabilitate”.

Întâlnirea a debutat vineri, 17 august , la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitopolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului și Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.  La eveniment au participant peste 1.000 de tineri ortodocși, inclusiv din Maramureș.

# Procesiune în centrul Zalăului

După rugăciunile de dimineață, tinerii ortodocși au defilat cu steagul României și al reuniunii, precum și cu cele ale Eparhiilor din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Apoi a fost plantat un stejar, cu pământul adus de tinerii participanți, din fiecare zonă geografică aflată în jurisdicția canonică a Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La finalul festivității de deschidere, a urmat un scurt moment artistic, oferit de eleva Alice Ghile a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

În continuare, tinerii ortodocși au mers la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde au luat parte la workshopurile intitulate „Tineri voluntari în slujba aproapelui”.

A urmat o vizită o vizită la Muzeul de Istorie și la alte obiective turistice din Zalău.

“Începând cu ora 19.45, participanții la eveniment au pornit, împreună cu Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, în <<Procesiunea tinereții>>, care s-a desfășurat pe traseul Catedrala Episcopală – Bulevardul Mihai Viteazul – Prefectura Sălaj – Primăria Zalău.

În timpul marșului, tinerii au cântat pricesne închinate Maicii Domnului, fructificând, în felul acesta, virtuțile creștine credința, nădejdea și dragostea pentru Hristos și pentru Biserica Sa dreptmăritoare.

La finalul procesiunii, preoții și tinerii ortodocși au săvârșit Rugăciunea de seară, mărturisind, astfel, public, credința în Mântuitorul Hristos și dragostea pentru Dumnezeu, prin salutul <<Hristos în mijlocul nostru!>>, la care tinerii au răspuns <<Este și va fi!>>”, informează Episcopia Sălajului.

# Conferință desfășurată în ultima zi a evenimentului

Sâmbătă, 18 august, Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul au oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învățătură, adresat tuturor tinerilor ortodocși participanți la întâlnire.

“După liturghie, tinerii au participat, la Sala Sporturilor din Zalău, la conferința <<Unitate, libertate, responsabilitate>>, susținută de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității <<Babeș-Bolyai>> din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, tinerii au avut ocazia să asculte o lecție importantă de teologie și au putut adresa întrebări legate de tema prelegerii”, precizează Episcopia Sălajului.

La finalul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit diplome de apreciere și a binecuvânt tinerii, preoții, profesorii și voluntarii participanți la eveniment.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here