LA VIENA – Liceul Tehnologic „Marmația”, premiat la competiția europeană „Școala Antreprenorială a anului 2018”

302

17 școli primare și gimnaziale din Europa au fost recompensate pentru excelență în educația antreprenorială, în cadrul evenimentului „Școala Antreprenorială a Anului 2018”, care a avut loc pe 7 noiembrie, la Viena (Austria). Printre acestea s-a numărat și Liceul Tehnologic „Marmația” Sighetu Marmației, care a reprezentat România în finala acestei competiții.

Premiile Școala Antreprenorială a Anului – The Entrepreneurial School (TES) Awards reprezintă o recunoaștere anuală acordată de către Junior Achievement (JA) Europe, care promovează un cadru pentru susținerea și motivarea instituțiilor de învățământ, directorilor de școli și profesorilor din Europa și sensibilizarea acestora în legătură cu beneficiile programelor de educație antreprenorială.

Ceremonia de premiere de la Viena a fost găzduită de compania Siemens, iar la eveniment au luat parte atât directori de școli, cât și cadre didactice.
„Dacă ne dorim ca tinerii noștri să fie pregătiți pentru viitoarele locuri de muncă, trebuie să ne asigurăm din timp că aceștia vor dobândi toate abilitățile de care au nevoie. Școala, profesorii și familia au, prin urmare, un rol esențial în transmiterea atât a competențelor generale, cât și a celor de specialitate/antreprenoriale, cu accent pe învățarea practică. Școlile secolului 22 se vor afla cu siguranță printre laureații premiilor Școala Antreprenorială.” – a declarat Caroline Jenner, CEO JA Europe.

Școlile premiate au fost evaluate, la nivel național, de comisii speciale formate din reprezentanți Junior Achievement și autorități din domeniul educației. Acestea au demonstrat cel mai înalt grad de eficiență în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de educație antreprenorială. Criteriile de selecție au inclus: strategia de implementare a cursurilor de educație antreprenorială, eficacitatea alocării resurselor, existența unor sesiuni de formare pentru profesori, gradul de implicare a comunității locale de afaceri și relevanța acțiunilor pentru susținerea schimbului de bună practică.

„Liceul Tehnologic Marmația este liceul din zona istorică a Maramureșului cu cea mai variată ofertă educațională. Cadrele didactice au început să implementeze programele Junior Achievement (JA) România pentru promovarea educației economice moderne, recunoscând necesitatea de a integra învățarea în spirit antreprenorial în toate sectoarele educației. Majoritatea elevilor și profesorilor liceului sunt implicați în activități educaționale antreprenoriale, iar acestea au un impact pozitiv asupra școlii.
Până în anul 2020, Liceul Tehnologic Marmația își propune să devină un centru puternic pentru formarea profesională inițială, continuă și permanentă, o unitate emblematică a vieții educaționale și socio-economice a zonei, cu scopul de a instrui tinerii capabili să se integreze pe piața muncii sau să înceapă o afacere”, precizează Junior Achievement Romania.

Câștigătorii competiției „Școala Antreprenorială a anului 2018“ (în ordine alfabetică):

Austria – Hak has feldkirch
Cehia – OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové
Danemarca – Niels Brock
Elveția – Akzent Entrepreneurship Kantonsschule Hottingen
Estonia – Kuressaare Ametikool
Finlanda – Kristinestads högstadieskola
Georgia – Progress
Germania – Franziskus Gymnasium Nonnenwerth
Grecia – Pierce American College
Letonia – Rīgas Valsts 1. ģimnāzija
Lituania – Kauno Veršvų gimnazija
Luxemburg – Lycée Ermesinde
Norvegia – Lier videregående skole
România – Liceul Tehnologic Marmația
Rusia – Școala Nr. 2 Bolghar
Slovacia – Gymnázium sv. Tomáša Akvinského
UK – Hendon School

Junior Achievement (JA) este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială, programele fiind urmate în 39 de țări din Europa și 123 din toată lumea.
„În România, programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 250.000 de elevi și studenți din peste 1.800 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri”, precizează JA România.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here