LA UN PAS DE EPUIZARE PROFESIONALĂ – Ce spun angajații spitalelor din Maramureș

192

Personalul medical aflat în lupta împotriva noului coronavirus și nu numai, se află la un pas de epuizare profesională. Dacă medicii, asistentele, infirmerele și brancardierii care lucrează cu persoane suspecte sau confirmate cu COVID-19 trebuie să lucreze în condiții grele, asta nu înseamnă că restul angajților din spitale își desfășoară activitatea ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Și aceștia sunt afectați, indirect, indiferent de specialitate, pentru că suspiciunea de infecție cu noul coronavirus planează peste tot. De aproape jumătate de an, angajații din sistem pleacă la servici cu gândul că pot oricând să se infecteze.

Am reușit să stăm de vorbă, sub protecția anonimatului, cu câțiva asistenți medicali care ne-au povestit cum stau lucrurile în spatele ușilor închise. O asistentă din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Baia Mare spune că fluxul de pacienți este tot mai mare, iar întreg personalul este stresat și epuizat. “Acum vin foarte mulți pacienți și spitalul este plin. Ne descurcăm destul de greu, mai ales medicii. E greu pentru că nici medicii de familie nu își fac treaba. Trimit la noi pacienții cu cel mai ușor simptom de viroză. Pe unii pacienți nici macăr nu îi consultă. Pe de altă parte, vin și mulți depistati pozitivi în urma testelor făcute la clinici particulare. |n cazul lor, trebuie internați și ținuți sub supraveghere 48 de ore, chiar dacă nu au simptome. Este un flux continuu și de aceea toată lumea e stresată, surmenată. Dar nu prea avem de ales, trebuie să rezistăm. Așa că mergem mai departe în speranța că o se termine totul cu bine”, povestește asistenta medicală.

Colegele ei, care trebuie să meargă pe secție în spital, sunt obligate să poarte echipamentele de protecție etanșe. Și să lucrezi în astfel de condiții, pe temperaturile ridicate de afară nu este deloc ușor. Dar…. până la urmă omul se obișnuiește cu orice. “Colegele care intră pe secție au tot echipamentul și trebuie să se schimbe de tot când ies de acolo. Transpiră foarte tare sub echipamentul ală. Dar cred că la un moment dat te obișnuiești și nu iei totul așa tragic. Până la urmă trebuie să ne facem meseria și asta este”, concluzionează ea.

Nici cel mai mare spital din județ nu este lipsit de probleme. Aici angajații se plâng, în unele situații, de lipsa personalului medical, de faptul că o infirmieră ajunge să aibă în grijă și câte 10 pacienți. |n plus, fiind un spital care tratează toate patologiile, personalul stă mereu în gardă, pentru că oricând un pacient poate să fie purtător asimptomatic al noului coronavirus. “Spitalul Județean nu are suficient personal, asta de când lumea. |n rest, materialele sanitare sunt. Stocul este plin și ce se cere pe secții se dă. Dar de exemplu, să ai o infirmieră la 10 bolnavi nu-i ok. De exemplu, o chestie, nu doar personalul trebuie testat, ci și bolnavii care vin și rămân internați. Și eu și colegi de la mine de pe secție, stăm toți în observator și toți stăm cu măștile pe figură. Că nu ai de unde să știi că cel care vine de acasă, nu vine din contact cu persoane cu Covid. Personalul ar fi primul factor.

Testările să fie făcute în rândul personalului medical: doctor, asistentă, infirmieră, brancardier. În rest, spitalul funcționează la fel ca înainte de pandemie, doar că nu se permine aparținătorilor accesul în spital. Dar și aici apare sindromul burnout, epuizarea profesională. Se consideră că sindromul Burnout nu se restrânge la anumite categorii profesionale, ci poate afecta orice persoană expusă la un stres de lungă durată. Așadar, afecțiunea poate să apară la angajații din orice domeniu”, explică un asistent medical, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here