LA SARASĂU – Investiții și finanțări înșirate ca pe ață (VIDEO)

111

Ca sa nu lucrezi cu dosul, ca sa nu te apuci sa spargi ce-ai asfaltat ca sa mai bagi o teava, ca sa faci investitiile logic, trebuia poate o viziune la nivel national. Pentru ca nu exista, logica o foloseste cine poate.Cine o are!

La Sarasau, autoritatile locale se lupta si finalizeaza investitii si sunt la câtiva pasi de urmatoarele. Primarul Ion Covaci ne explica mai pe larg cum sta cu sirul de investitii si care e logica:

”M-ati prins in activitate, se branseaza lumea la retelele de apa. Am vrea saterminam cu bransari, pregatim intre timp asfaltarea pe masura 7.2, scoatem la licitatie. Avem la fel in pregatirea finantarii si un teren de sport. Asfaltam 9 kilometri, asta inseamna toate straduitele din Sarasau. Stam un pic rau la capitolul racorduri si bransamente, nu erau prinse in finantare, dar ne luptam noi sa le facem inainte sa ajungem la asfaltari. La terenul de sport la fel, niste completari.. Intr-o luna doua dam drumul. Proiectele de care povesteam noi anul trecut sunt cam gata, am finalizat… 40-50 de podete la drumul national, alte podete pe o strada laterala, am finalizat apa si canalizarea, inclusiv statia de epurare. Dar trebuie sa te zbati, nu vin la tine investitiile. Lucram la introducerea gazului, am avut un contract cu Ministerul Energiei, s-a reziliat, acum am luat-o de la inceput. O gramada de avize de obtinut.

Cu gazul va fi asa: o varianta este de la Sarasau-Câmpulung-Sapânta-Remeti, din conducta de transport de gaze. Apoi e varianta spre Ocna Sugatag, sunt deja bani alocati, se va ocoli dealul Solovan si va cobori la iesirea din Vadu Izei spre Berbesti. Proiectul nostru a fost facut, aproape finantat, dar ne-a oprit explozia. Nu stiu sa zic când s-ar putea lucra fizic la asta, deocamdata e poveste. Statia e la noi, asteptam. Daca vor sa se lege separat, am inteles ca asa ar vrea Sapânta si Câmpulung, sunt alte calcule si cheltuieli, dar nu e treaba mea. Daca nu, conducta ce pleaca de la noi va fi dimensionata mai mare, sa poata sa deserveasca cele trei comune. Dar la acest moment, asta e problema principala, sa facem racordurile la apa si canal, ca sa putem incepe asfaltarile. Mai avem un proiect pentru o scoala, cu o cofinantare foarte mare, inca un proliect pentru o cresa, chiar in locul unde avem gradinita moderna”, spune primarul Ion Covaci, dupa care ne duce intr-un tur al comunei, al investitiilor.

Se vede organizare: sunt drumuri asfaltate si catre terenurile agricole din lunca Tisei, cele mai manoase din zona. Strazile care urmeaza sa fie asfaltate sunt deja pietruite bine, temeinic, semn ca asteapta doar lucrarile ce se pregatesc. Chiar si la gradinita cea modernizata, e pregatit locul pentru cresa, numai sa vina finantarea! Cât despre infrumusetare, zona de centru si de margine a drumului national se pregateste sa scape de stâlpii vechi de lemn, se gândesc trotuare si ronduri de flori plus copacei. Despre toate acestea, vorba primarului, când devin realitate, când nu-s povesti…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here