LA ROZAVLEA – Povestea septuagenarului plimbat prin pușcării

780

La 77 de ani, Gheorghe Molnar din Rozavlea se tine bine. Ba are si samânta de vorba.

„Eu nu mai tin teren, doar 20 de ari de gradina. Am dat la copii ce-a fost de dat. Nu mai tin nici animale. Dar am lucrat, am fost tractorist, am fost sofer. Dar n-am fost in Colectiv si am platit pentru asta. Tata o fost colectivist, dar cu forta, l-o si arestat pentru asta, de mai multe ori. Strâmtura din vecini n-o vrut nicicum a se colectiviza, in anii ’50, nu s-o lasat si de i-o inchis.

Aici, la Rozavlea, o fost vo’ 2-3 tigani care o inceput si apoi, incet, o intrat lumea, de nevoie. Sau cu puscarii si amenintari. O fost si atunci mafie comunista, ca amu’! Si in Ieud o prins rapid colectivizarea…
Si io am fost in puscarie. Pa cinci ani si sase luni, numa’ ca ne-o prins inundatiile din ’70 si ne-o lasat cu o gratiere. Am fost politic, la Sighet, ne-o dus la inundatii. Multi de aici au fost arestati. Am aflat peste ani cine ne-o pârât, cine umbla la Securitate. Is multi, o cam murit, da’ nu le-o zis nimeni nimica, nici macar sa-i scuipe.

Pacat de tara asta, mare pacat… Ai vazut undeva in Bucuresti sau in Sud oameni sa mearga cu coasa in spate? Ca io am fost sofer si am umblat… numa’ pescari. Si hoti, nu stiu daca-ti scrie asta. In Delta tâpau porcii in stuf, sa manânce ce gasesc si in toamna umblau dupa ei sa-i recupereze si se bateau de la ei, care ii mai mare. O ramas ceva dupa comunisti… lantul. Inca mai este lantul! Uite justitia, un hot necalificat face puscarie, unul profesionist nu! Numa’ amatorii fac puscarie! Da’ zi-mi dumneata, când scapam de hotii calificati???” se intreaba, incruntat, septuagenarul.

Sandu Ruja

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here