LA PSIHOLOG – Ritualuri în cuplu

729

Calitatea pe care o resimţim la nivel de cuplu ne influenţează în toate sferele noastre de activitate. Odată ce regăsim sentimente şi emoţii împărtăşite de ambele părţi, starea noastră de bine, latura noastră creativă, atitudinea pe care o manifestăm, par să degajeze un aeraj distinct.

Inclusiv stima de sine a celor care se armonizează la nivel de cuplu, este una mai crescută, astfel încât şansele de reuşită în varii spectre ale vieţii persoanelor în cauză au oportunitatea de a depăşi un anumit nivel, de a fi mai receptivi înspre dezvoltare şi creştere personală. Am menţionat şi cu alte ocazii despre necesitatea timpului de calitate petrecut împreună, de investirea acestuia în diferite forme care să conducă înspre solidificarea relaţiei şi intimităţii acesteia.

Pentru ca unele gânduri, dorinţe, să prindă contur, este necesar să implementăm diferite acţiuni, astfel încât atunci când vorbim despre relaţia de cuplu, putem apela cu încredere şi elan la diferite ritualuri menite a construi şi menţine totodată un contact cât mai autentic între cei doi parteneri.

Câteva exemple în acest sens pot fi întruchipate sub forma organizării unei seri speciale cu diferite tematici care să aibă loc în fiecare săptămână; rememorarea aspectelor care v-au adus împreună, care v-au transformat din ,,eu şi tu,, în ,,noi,, şi retrăirea acestora periodic; micul dejun, prânzul sau cina luate împreună; anumite activităţi comune care activează plăcere de ambele părţi; atenţie şi implicare în tot ce presupune intimitatea la nivel de cuplu-curiozitatea de a-l cunoaşte pe celălalt şi de a veni în întâmpinarea nevoilor pe care acesta le are; activarea unei anumite laturi cu aspect ludic- propice pentru relaxarea şi detensionarea anumitor aspecte inerente şi lista poate continua în funcţie de fiecare cuplu în parte, de dinamica acestora şi de preferinţele pe care ambii le manifestă.

Calitatea la nivel de cuplu nu se întâmplă pur şi simplu, pentru dobândirea acesteia este nevoie de disponibilitate şi angajament cât şi responsabilitate în ceea ce privesc rolurile pe care partenerii se angajează în a le împlini. Plecând de la perspectiva faptului că fiecare relaţie implică anumite etape/cicluri şi că nu totul este presărat doar în nuanţe de roz, aceste ritualuri pot să vină sub forma unei discipline interioare a cuplului, în scopul unei singuranţe emoţionale, a unui contact real cu celălalt, astfel încât întâmpinarea cât şi depăşirea anumitor dificultăţi, provocări, să se manifeste într-o manieră cât mai optimă pentru cei doi.

Cu toţii ne plângem sub o formă sau alta că mereu suntem în contra timp, că acesta pare să se fi comprimat, că ne derulăm pe repede înainte şi astfel ajungem să resimţim diverse frustrări din cauză că nu reuşim să împlinim tot ceea ce ne propunem sau ne dorim.

Motiv pentru care ar fi indicat să deţinem o listă a priorităţilor, să fim iscusiţi în maniera în care alegem să ne poziţionăm relaţia de cuplu deoarece aşa cum am menţionat anterior, aceasta ne impactează puternic, depinde de noi sub ce formă…Astfel încât, iubiţi-vă şi cu mintea, nu doar cu inima!

Alexandra Marcu
Cabinet Individual Psihologie
Telefon: 0740-984.840

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here