LA PSIHOLOG – Procrastinare

692

Dacă aloci puţină atenţie asupra modului tău de a pune în act, unde te regăseşti mai mult? Eşti în categoria celor mai impulsivi care nu zăbovesc prea mult asupra demarării unor evenimente sau identifici în ceea ce te priveşte o analiză ceva mai amplă, mai minuţioasă înainte de a materializa anumite acţiuni?

Eşti mulţumit de maniera în care faci ca lucrurile să se întâmple în viaţa ta sau consideri acest aspect unul care mai necesită din partea ta ajustări semnificative? Se întâmplă ca uneori să aşteptăm ca anumite schimbări să ne parvină de undeva din exterior, ca ele să se producă fără implicarea, responsabilitatea şi asumarea noastră directă.

Şi într-adevăr, se regăsesc situaţii care nu dispun de control în ceea ce ne priveşte, cum de altfel, se regăsesc situaţii care necesită implicarea noastră directă pentru ca lucrurile să se desfăşoare sub o formă distinctă comparativ cu cea în curs, şi poate noi ne regăsim apelând la aceeaşi abordare- aşteptăm, evităm, temporizăm, procrastinăm ceea ce am putea derula de această dată într-o notă diferită faţă de patternul nostru curent.

Ce anume te determină în a evita/amâna desfăşurarea anumitor acţiuni/comportamente care ştii că sunt necesare să le produci pentru a înregistra un salt calitativ ulterior? Să fie vorba despre comoditate, obişnuinţă, neasumarea responsabilităţilor, evitarea unui potenţial eşec, ieşirea din zona de confort, sau poate resimţi o anumită formă a Fricii (anxietate)?

Tendinţa de a procrastina ne semnalează necesitatea de a fi mai atenţi asupra noastră înşine, de a ne adresa cu sinceritate întrebarea- de ce alegem această variantă în prezenţa altor opţiuni? Ce spune acest lucru despre noi? Care ar putea să fie cauza şi ce anume este de făcut în acest sens? În momentul în care identificăm anumite frici care pot să fie traduse sub forma procrastinării, este necesar să le confruntăm, să trecem prin ele, să le simţim, să le identificăm realmente, pentru ca ulterior să le transformăm în ceva benefic nouă, să devină un prilej în a învăţa despre noi înşine, în a ne perfecta şi a ne crea contextul potrivit pentru a ne “upgrada” de câte ori este nevoie pentru a genera un plus de echilibru asupra a ceea ce noi reprezentăm.

Poate că cel mai mare eşec este acela de a nu încerca, de a nu îţi oferi ocazia să explorezi, de a căuta mereu să nu greşeşti, de a Procrastina până în momentul în care ceea ce poate că tu îţi doreşti (deşi îţi creează frică/anxietate) nu te va aştepta la nesfârşit…! Fă ca timpul tău să fie Acum.

Alexandra Marcu
Cabinet Individual Psihologie
Telefon: 0740-984.840

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here