LA PSIHOLOG – Nevoia de a ne simţi utili

593

Nevoia de a simţi că trăim şi nu doar că existăm, nevoia de apartenenţă, nevoia de a conta în viaţa cuiva, nevoia de a ne şti utili şi de a ne aduce participarea/aportul în ceva anume.

Tu în viaţa cui te simţi important? Cine se gândeşte la tine? Cine crezi că ţi-ar simţi lipsa? Cine se bucură de prezenţa ta? Cine te întreabă „tu cum eşti, cum te simţi”? Ne naştem cu nevoia de celălalt, o bună perioadă suntem absolut dependenţi de cineva (în general de mamă, aceasta fiind cea care ne procură tot ce este necesar în vederea unei dezvoltări cât mai optime) şi sub o formă sau alta, chiar dacă depăşim relaţia simbiotică, continuăm parcă să fim mereu dependenţi de ceva exterior nouă, ceva care deseori considerăm a fi elementul care ne poate întregi starea de bine.

Utilitatea propriei persoane cu siguranţă reprezintă un aspect de o importanţă majoră în ceea ce ne priveşte, asemenea faptului de a ne începe ziua cu sens. Ca şi exemplu, putem privi asupra celor care ajung la perioada pensionării-moment în care unii dintre aceştia îşi atribuie o lipsă a utilităţii şi totodată o pierdere pregnantă a interesului manifestat din partea celorlalţi asupra lor; putem privi asupra părinţilor ai căror copii se îndreaptă înspre drumul propriu croindu-şi un traseu care inevitabil generează o distanţă între aceştia- şi de aici se resimte o frică de pierdere cât şi o lipsă a utilităţii deoarece nu mai sunt la fel de participativi şi implicaţi în viaţa acestora; putem privi asupra celor care au un loc de muncă sau o profesie pe care nu o apreciază ca fiind suficient de solicitantă/stimulatoare din anumite puncte de vedere-motiv pentru care persoanele în cauză consideră că prestează o activitate care nu îi împlineşte, care nu le aduce satisfacţii şi în care nu se simt realmente utili, ba din contră se raportează ca fiind uşor dispensabili privind aceasta, ş.a.m.d.

Este indicat ca aceste aspecte să fie tratate cu seriozitate deoarece impactul acestora nu este deloc unul anodin, iar persoanele care se identifică în situaţii similare, prezintă un teren propice pentru dezvoltarea unor tulburări psihologice cum ar fi depresia sau anxietatea.

Există o legătură directă între rolurile pe care noi le împlinim şi calitatea pe care o resimţim cu privire la dinamica de zi cu zi, maniera în care noi ne raportăm cu privire la cine suntem şi ce anume facem, acţiunile pe care noi le generăm asupra noastră cât şi a celorlalţi, utilitatea pe care o ataşăm propriei persoane sau… în cuvinte mai restrânse – nevoia de a şti că cineva are nevoie de noi!

Alexandra Marcu
Cabinet Individual Psihologie
Telefon: 0740.984.840

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here