LA PSIHOLOG – Declinul relaţiilor de cuplu

1553

Pornind de la perspectiva că tot ceea ce trăieşte experimentează anumite etape cum ar fi naşterea, creşterea, maturizarea şi ulterior perioada de declin, se poate contura o analogie între aceste aspecte şi complexitatea unei relaţii.

Mai exact, naşterea unei relaţii are loc atunci când cei doi parteneri converg înspre acelaşi obiectiv care transformă o simplă relaţie într-una de cuplu, intrându-şi astfel în două roluri care solicită anumiţi factori pentru a putea exista. De cele mai multe ori, perioada de început a unei relaţii este guvernată de pasiune, de starea de indrăgostire, de multă chimie şi centrarea partenerilor asupra calităţilor cât şi a aspectelor pozitive pe care aceştia le deţin. Când cei în cauză îşi evaluează relaţia ca fiind una de succes pentru ei, aceasta le îmbunătăţeşte inclusiv stima de sine, antrenând totodată viaţa din ei, maximizând astfel aspectele favorabile lor. Referitor la maturizarea unei relaţii, aceasta presupune faptul că deja cei doi parteneri au creat un istoric împreună, că lucrurile sunt sedimentate ceea ce conduce înspre asumarea unor angajamente cum ar fi căsătoria sau decizia de a deveni părinţi.

Cu privire la tematica aleasă, declinul în relaţiile de cuplu, unii cercetători consideră că satisfacţia maritală se află la un punct culminant în primii ani, coboară în timpul anilor de mijloc, după care înregistrează o creştere în timpul anilor mai târzii (acest aspect fiind relaţionat şi cu efectul creşterii copiilor). Totodată, venirea pe lume a copiilor într-o căsătorie/ cuplu, creează diverse tensiuni fiind asociată cu scăderea fericirii maritale, însă pe măsură ce copiii cresc se înregistrează o îmbunătăţire şi la nivel de cuplu, cei doi regăsindu-se sub o formă mai romantică. O sursă de creştere a declinului în relaţii, este dată şi de către tensiunea rolului, care naşte conflicte în legătură cu cine şi ce trebuie să facă într-o relaţie; aşteptările partenerilor unul faţă de celălalt cât şi presiunea pe care aceştia o resimt privind sarcinile cotidiene şi capacitatea acestora de a le îndeplini.

Un alt aspect este relaţionat cu lipsa de responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în relaţie, vina fiind pasată de la unul la celălat fără a exista însă o comunicare constructivă. Ar fi de preferat ca într-un cuplu, fiecare să deţină un simţ al responsabilităţii în legătură cu ceea ce se întâmplă cât şi un anumit simţ al controlului asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, gestionând astfel situaţia într-o manieră cât mai funcţională pentru relaţia în sine. Poate că unul dintre cele mai dificile aspecte este să îţi dai seama când mai poţi să salvezi lucrurile şi când nu… În interacţiunea dintre parteneri se întâmplă ca aceştia să nu se audă şi să nu asculte unul pe celălalt, plecând de pe o poziţie dominantă cu propriul set de convingeri, iar ca şi rezultat se lovesc de un conflict mereu nerezolvat. Survine şi pierderea intimităţii din cauza unei comunicări disfuncţionale ceea ce reprezintă un predictor major în declinul sau finalul unei relaţii. Însă… declinul nu este necesar să se transforme mereu într-un final… Să avem înţelepciunea să facem diferenţa şi să acţionăm la timp!

Alexandra Marcu
Cabinet Individual Psihologie
Telefon : 0740 – 984.840

1 COMENTARIU

  1. Multi factori sunt de natura sa destabilizeze o relatie, sa o duca spre o anumita panta, ”salvarea” vine insa prin intelepciunea partenerilor si capacitatea lor de a se pune in rolul partenerului de viata. Doar atunci intelegem prin ce trece partenerul, cand ne punem in sitatia lui. Desi chiar si asa nu vei putea intelege, spre exemplu, o femeie care isi ”redirectioneaza” dragostea (atentia) catre copil, imediat dupa nastere, partenerul plasandu-se pe locul 2. Totodata e de neinteles cum poate un barbat sa insele o femeie frumoasa, splendida la interior si superba la exterior, cu o multitudine de calitati, insa inselata de partener. Pentru? Minute, ore, zile de fericire? Pentru asta narui ani de vise, constructii imaginate si concretizate? Pentru un san, o coapsa sau ”dulceata” femeii celeilalte? NU, gresit. Aici chiar se rupe relatie, iar daca femeia are demnitate, o face, altfel doar isi bate joc de ea….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here