LA ONCEȘTI – Respect pentru investitori (VIDEO)

468

Autoritatea locală din comuna Oncești a înțeles că dezvoltarea vine nu numai din statutul de stațiune ci și din dezvoltarea economică. În plus, că investitorul trebuie respectat. Primarul Matei Gojda este el însuși și investitor local, chiar dacă a transferat copiilor activitatea. Cu atât mai mult, cunoaște pârghiile.

”Viața e o luptă. Noi facem proiecte, pe de o parte, tocmai am depus un proiect pe social de 138 miliarde lei vechi, adică trei milioane de euro, pentru întreprinderi sociale. Vor fi 15 societăți comerciale înființate aici. Sigur că nu pe asta ne bazăm cu economia locală. Știți că aveam clădirea aceea ce stă de 32 de ani în spoatele Primăriei, am reabilitat-o. Avem un investitor italian, a angajat 26 de persoane, face plachete pentru schi. Pe viitor, vrea să se extindă și la celelalte niveluri de clădire. Va face seringi și perfuzii. Vom ajunge la 100-150 de locuri de muncă. Dar așteptăm investitori în continuare în comuna Oncești. Am devenit și localitate turistică cu potențial ridicat. Avem o așezare deosebită, avem condiții, terenuri, o așezare bună între Bârsana, Sighet, Săpânța. Trebuie să dezvoltăm comunitatea”, spune primarul Matei Godja.

Are proiecte de peste 12 milioane de euro, la unele are deja semnată finanțarea, pe trei proiecte europene. Asfaltări, apă, canalizare, etc. Separat proiectele guvernamentale, din care unul este aproape la ordinul de începere a lucrărilor. Și totuși, problema forței de muncă plecate masiv în lume există și aici. ”Pot să spun că un 30% îs duși la muncă. Paris, Londra, prin Italia. Unii ar reveni, sunt intereasți de anume proiecte de-ale noastre, nici acolo nu e viața ușoară. Nicăieri nu e ca acasă. Rămân terenuri nelucrate, copii, părinții… Ai mei copii nu au plecat. Se ocupă de afaceri, de Casa de petreceri a moroșenilor, de firma de electrice. Dar mai sunt și alte pensiuni în comună, îi încurajez pe oameni să facă. Și mai avem firme. Mai avem o fabrică de termopan, cam cea mai puternică de pe zonă, dar și o firmă de transport internațional. Mai e o spălătorie pe fonduri europene.” spune primarul Godja.

Speranțele însă merg spre zone și mai ambițioase. Se face un proiect pentru zonă rezidențială de case de vacanță, deschisă nu doar localnicilor, ci tuturor celor care ar face o casă personală rustică, din lemn. Plus prospecțiuni de apă sărată și minerală.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here