LA ONCEȘTI – 2019 va fi un an investițional major

1517

Autoritățile din Oncești încearcă să dea lovitura anul acesta. Cu o impresionantă listă de investiții, de la apă și canal la asfaltări, vor fi de toate, spune edilul.

”Facem un nou cabinet medical aici, în spatele primăriei, iar actualul cabinet va fi casa medicului. E firesc, cum are casă popa, trebuie să aibă și medicul. E necesar inclusiv sutelor de bătrâni care n-au condiții să se deplaseze la Sighet pentru orice. Am proiect depus la AFIR pentru drumuri comunale, dar și unul pentru un drum de centură, Are punctaj maxim, se vor realoca din banii rămași din licitații. Apoi, cetatea din Oncești poate deveni un monument istoric cu potențial local, depunem un proiect ca să-l dezvoltăm. Anul trecut, am obținut un perimetru de forare pentru zona de stațiune. Avem în zonă apă sărată și două izvoare de apă minerală. Am alocat 20 de hectare de teren, acolo e și aerodromul, unde ar putea veni și cei bogați, cu avioane ușoare. N-am găsit parteneri pe transfrontalier cu cine să ne aliem din vecini, ca să putem moderniza aeroportul. În schimb, tot am depus ceva pe transfrontalier, proiect de un milion de euro, cu un centru de sănătate, cu fizioterapie, băi, iar cei din Biserica Albă au depus un proiect pentru copii cu autism”, spune primarul Matei Godja.

Înter timp, se pregătesc investiții majore în rețea de canalizare și de apă, urmate apoi de un program de asfaltări ce va acopri aproape toate străzile din zonă. Și încă nu e totul.

”Am mai depus un proiect pe social, pentru dotarea centrului social. Plus un proiect de un milion de euro pentru afterschool. Am făcut o extindere de rețea electrică de un kilometru, e o zonă ce se va dezvolta, există deja o spălătorie, vor fi pensiuni și case, pe ruta spre Bârsana. Orice finanțare luăm, s-ar putea să vină vremuri cțnd nu vor mai fi finanțări. Cu toate făcute, ne vom descurca. De aceea am fost primul care am depus pentru statutul de stațiune. Anul trecut a fost foarte greu financiar, dar am ajuns cu toate la zi.  Ne ajută mult centrul de informare turistică, este total funcțional, cu doi angajați, care îndrumă turiștii spre locuri de cazare, la cetate, redistribuie cazări. De sărbători, am avut plin, a fost tot Sighetul aici… am ajuns să cazăm în Sighet turiști din Prahova care veniseră aici, la noi! Plus 120 în altă parte. Dacă nu-i atragi, dacă nu ai ce le arăta, degeaba le dai mâncare și horincă…”

Comuna Oncești nu are șomeri și nici asistați social cu putere de muncă, ba sunt anunșuri de angajare tocmai în Oncești. O firmă cu 30 de tiruri și una de termopane, plus una de instalații electrice, au nevoie de angajați. Ar fi chiar rușinos să stea tinerii pe ajutor social când este de lucru, spune primarul Godja. Mai pregătește o modernizare a centrului civic, un teren de sport, cumpără două terenuri pentru aceste investiții. Deja vede Onceștiul ca o stașiune turistică. Mai are o zonă inundabilă, de care Apele Române nu se pot apropia fiind grădinile oamenilor ce dau până în Iza. Nu poți intra, chiar dacă e lege. Primăria cumpără câte șase metri de la oameni, ca apoi să se facă lucrări de regularizare, în urma inundațiilor și a ghețurilor ce au blocat anii trecuți firul Izei.

Și tot nu s-a spus totul în materie de investiții. ”Cumpărăm un buldoexcavator nou, cu bani europeni, cu lamă de deszăpezire și cu de toate, pentru lucrările necesare. Am mai depus un proiect de un milion de euro pentru vidanjeră, mașinpă de pompieri, salvare, tot ce se cere la o stațiune. Am mai dotat căminul cultural, pe AFIR, la fel și asfaltările. Pe PNDL am avea un drum pe la cetatea dacică, pe la cele două izvoare minerale, care ar ieși la Coștiui! AM avut tratative cu domnul primar de acolo, i-am făcut prouneri, am face o legătură, ar crește potențialul turistic, am putea face un traseu prin pădure cu ATV, biciclete, mașini. Acolo au în curs și un proces. Noi avem și un număr de locuitori într-un cătun mai aproape de Valea Stejarului decât de noi. Ei vin prin Vadu Izei acum, i-am apropia și pe ei de comuna noastră, cu un drum, plus zona fostei stațiuni Coștiui. Ar fi minunat să colaborăm, să putem câștiga de ambele părți. La nivel de discuții au venit investitori în turism, așteptăm. Eu am propus Consiliului Local să punem la dispoziție un teren unde să vină oameni să-și facă case. Tradiționale. Nu contează, cu o camerpă, cu două, cu trei, numai să facă, din lemn, rustic. Dacă vor fi de acord, terenurile sunt identificate, să ne punem de acord cu C.L. Și cu oamenii, dar proeictul are deja doi ani de zile. Ar veni oameni noi. România decade, ducem criză de locuitori, sunt 4,5 milioane de oameni plecați. Cele două războaie mondiale n-au reușit să ne rărească la fel ca acestă perioadă” spune primarul Matei Godja, încrezător în proiectele sale.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here