LA NIVEL NAȚIONAL – Mierea de albine din Maramureș, la control

695

Încă din luna septembrie a acestui an au fost demarate controale ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind producerea, colectarea, prelucrarea și comercializarea mierii de albine.

Inspectorii sanitar-veterinari din Maramureș au efectuat controale oficiale în unitățile din sectorul mierii de albine, pe întregul lanț alimentar. Potrivit declarațiilor făcute de către purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, dr. Sima Sirtonius, din Maramureș au fost prelevate un număr de patru probe din patru unități de procesare a mierii de albine, iar rezultatele au arătat că toate probele sunt corespunzătoare din punctul de vedere al parametrilor ceruți de lege. 

La nivel național au fost verificate 2.284 de obiective, respectiv 1.801 stupine, 31 de centre de colectare a mierii, 45 de unități de procesare a mierii, precum și 406 unități de vânzare cu amănuntul, care comercializează miere.

Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale, care au însumat 36.700 de lei și emise 312 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității (OIA) pentru unități din sectorul mierii de albine.

Totodată, reprezentanții DSVSA au aplicat măsuri de reținere oficială/sechestru și au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată de către operatorul din sectorul alimentar.

Dintre neregulile constatate, enumerăm desfășurarea unor activități pentru care unitățile nu au fost înregistrate sanitar veterinar, nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă la nivelul unităților de colectare, procesare și reambalare a mierii, respectiv nerespectarea normelor sanitare veterinare privind gestionarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman.

Probele de miere prelevate în cadrul acestor controale tematice au fost analizate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinar` (IISPV) București pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural – HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahăr invertit, umiditate, conductivitate electrică, aciditate, reziduuri de pesticide și medicamente).

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here