LA LIMITĂ! – Pe timp de cod roșu în nordul Maramureșului!

100

Zilele trecute, o avertizare de cod rosu de inundatii ne-a prins traversând Gutâiul spre nord. De fapt, l-am traversat, am strabatut Valea Izei cea greu incercata de ploi dar si de lucrarile la unicul drum, apoi am trecut de la Botiza peste munti, spre Grosii Tiblesului. Ploua cu ura, turna.Senzatia am mai trait-o cu o zi inainte de inundatiile din 2008, când faceam acelasi traseu. Cu ore inainte de ruperea de nori care a izbit Poienile de sub Munte, Borsa si Valea Vaserului… Atunci, ploua la fel, parca de sfârsit de lume, toate vaile contribuiau ca torenti la râurile majore. Viseu, Vaser, Iza, Tisa, toate aratau furioase, ca niste bivoli turbati de spaima. Acum, marti, am avut o senzatie similara, noroc ca n-a aparut acea rupere de nori fatala. Pornind dinspre Baia Mare, privind muntii, aveam deja primele semne… erau invaluiti nu in pâcla, ci in nori grei de ploaie. Deja la Cavnic, râul cu acelasi nume avea caracter de torent, era nervos, chiar daca nu foarte murdar. Probabil producatorii de energie hidro jubileaza la acest moment…

Cum treci Gutâiul, vezi acelasi tip de apa furioasa pe Mara si pe Cosau. Dar abia Iza este cea care te sperie. Cu o luna in urma, ca sa nu vorbim de vreme de vara, Iza este un râu ce poate fi traversat doar ridicând pantalonii pâna la genunchi, fara emotii. Batrânii spun ca, odinioara, pe Iza se inota, se pierdeau vieti, veneau viituri. Sunt istorie, cel putin pâna mai ieri. Iza venea acum cu busteni, cu roi de PET-uri, maro inchis si amenintator. În albie, dar amenintator. Problema insa nu era Iza, nu la acel moment, ci afluentii sai de stânga, ce traverseaza drumul judetean in lucru de pe partea de dealuri dintre vaile Izei si a Viseului. Fiecare vale de gen era umflata, semn casi dincolo, de cealaltaparte, Viseul si evident Tisa erau la limita de a iesi. Ceea ce au si facut.

#Rozavlea, afectata

Cu o saptamâna-doua inainte, primarul Mirza din Rozavlea ni se plângea ca lucrarile la DJ 186 nu tin cont de specificul local, ca acea canalizare pluviala e infima fata de volumul de apa ce vine de pe dealuri, in anume momente ale anului. Natura i-a dat dreptate: aproape 30 de case din Rozavlea au fost inundate in aceste zile de acele vai, care n-au ajuns in acea canalizare pluviala, a umplut santurile anterioare si s-a revarsat in curti. “Da, avem probleme, sunt zeci de case care au apa in subsoluri si in curti. Suntem atenti, pregatiti. Dar e o situatie foarte rara, oamenii spun ca n-au mai vazut atâta apa de la inundatiile din anii ’70”, spune primarul Vasile Mirza. De fapt, a fost si o situatie extrema, una de care, din pacate, vom mai vedea in acesti ani. “Io am prins inundatiile din ’70… tat ase o fo, altu’ de atunci n-o mai fo’ ase. Parca in 2008, da parca nici nu””, spune un octogenar, in primaria Rozavlea. Aici, in fata portilor, in mai multe zone, se vad inca sacii cu nisip aliniati. trecând mai departe, vedem ceva de gen amenintând {ieul: santurile pline ochi cu apa, prin fata caselor, gata sa se reverse. |n drum spre Ieud, de asemenea, vai venind de aceasta data de pe dreapta, dinspre munti, au inundat ici colo drumul judetean in lucru. |nainte de Bogdan Voda.

#Vara sanie, iarna car

Surprinzator, exista si comunitati care au stat linistite in fata apelor ce amenintau Valea Izei. La Ieud, autoritatile locale au avut un program de decolmatare a vaii Ieudisorului, astfel incât acum nu au probleme.“În urma cu câtiva ani de zile am reusit regularizarea râului, o lucrare facuta cu Apele Române care ne ajuta foarte mult. Nu se infunda cursul apei, nu balteste, se duce apa rapid. N-am avut nici ruperi de nori. Dar avem pagube, s-au distrus drumuri de pamânt, abia pusesem pe ele piatra, a mai atins drumul forestier, a trecut apa, le-a luat. Nu sunt pagube materiale enorme, dar n-am avut probleme cu gospodarii, cu victime… ori asta e important, nu drumurile…”, spune primarul Nicolae David, din Ieud. La fel, in Botiza, acea eterna regularizare a vailor ce a durat un deceniu isi arata acum utilitatea: zboara râul prin Botiza, la fel si valea Sasului, dar are, ca Sasarul nostru, ziduri de beton si aparari serioase de maluri, pe toata zona locuita a comunei. Nici un fel de emotie pentru localnici.“Avem cod rosu si coduri portocalii de aproape doua luni de zile, cam de la Pasti incoace. N-a fost zi fara ploaie la Botiza. Dar nu cred ca o sa avem probleme, suntem printre putinele localitati din Maramures care are facuta regularizarea râurilor. Pe toatalungimea vailor Baitei si a Sasului, am mai ramas cu o bucata scurta de facut, o legatura intre doua lucrari. Dar de atunci, n-am mai avut niciodata probleme cu apa. O singura data, in 2014 sau 2015, am avut ploi torentiale ce au umplut valea Botizei, a ajuns apa la cota de inundatie, la 10 centimetri de marginea digului, am pus saci de nisip. Dar nu s-a depasit. Sincer, nu mai avem emotii de gen, dar o emotie tot am, pentru ce ar putea urma, pamântul e plin de apa, suntem in zona de deal si munti, ne asteptam la alunecari de teren. Am vazut deja câteva alunecari, in zona pasunilor comunale, chiar pe zona drumului spre Grosii Tiblesului. Am vazut rigole ridicate, drum afectat, sper sa se opreasca ploile, sa nu mai avem probleme..”, spune primarul Florea Poienar, din Botiza.

Cu toata confirmarea primarului de Botiza, trecem cu emotii spre Grosii Tiblesului, pe acel deja cunoscut drum turistic intercomunal. Cu doi ani in urma, ne -a prins acolo rupere de nori cu viitura, trecusem deja de zona de defileu a vaii Minghetului si am avut mici probleme de traversat torenti pe drum, atât. Dupa o saptamâna, revenind, am gasit zona de defileu ravasita de ape…Am pornit totusi. Pe partea nordica, spre Botiza, toate vaile dintre dealuri si munti veneau ca torenti. Cu cascade, crengi, bolovani. Râul ce cobora spre Botiza era furios, se vad locuri unde a rupt, a izbit, inclusiv parapeti. Pe alocuri se vad urme unde pamântul ar lua-o la vale, din cauza imbibarii exagerate cu apa. Dar pe masura ce urci, se schimba peisajul. Da, ploua. Da, forestierii nu se opresc din taiat, sunt munti de busteni si peste cinci tabere de taietori, cum treci de culme spre Grosii Tiblesului. S-au apucat, in sfârsit, de doborâturile din primavara. {i de anul trecut. Aici, râul Mighet, viitor afluent al Lapusului, vine cu nerv, dar nu are puterea de alte dati. {i aici curge apa de pe versanti, in nebanuite alteori cascade. Dar nu lasa impresia c-ar muta muntii. Am trecut cu bine si tinând cont de lucrarile ce se fac cam haotic pe Valea Izei, ruta aceasta este o gura de oxigen pentru cei cu nervii in pioneze sau cei care-si iubesc masinile. Pe când am ajuns mai la deal, apoi la ses oarecum, in Târgu Lapus, am vazut si râul Lapus, ce urma, mai in aval cu zece kilometri, sa intre in defileu. Da, e mare, dar nu avea nimic din nervul Izei, la acest moment. Dupao zi insa, Lapusul a devenit mult mai amenintator ca Iza, semn ca toate pâraiele de pe versanti, de la Grosii Tiblesului si Baiut, au ajuns saconteze.

Cu exceptii cunoscute deja din presa (Valea Viseului, Rozavlea, Câmpulung la Tisa, etc), Maramuresul a trecut razant pe lânga alte inundatii catastrofale. La limita. O singura rupere de nori, la volumul de apa din râurile importante, ar fi fost dramatica. Dar se pare ca totusi, ne iubeste cineva, acolo, sus…

Alexandru Ruja

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here