LA 80 DE ANI – Vinde linguri pe stradă ca să-și crească nepoții

24

Florica Mureșan, o femeie de 80 de ani din Zalău, vine frecvent în Baia Mare să-și vândă lingurile sculptate din lemn în speranța că aici va avea mai mulți cumpărători. Femeia spune că în Zalău sunt mai multe persoane care se ocupă cu asta, iar șansele de a-și găsi clienți sunt mult mai mici.

În Baia Mare sunt mai buni oamenii decât în Zalău, aici cumpără și mai mult. Acolo e mai multă concurență, e greu să poți vinde”, povestește femeia.

În privința lingurilor spune că lemnul îl cumpără de la gater, iar pe urmă îl prelucrează. E un fel de tradiție de familie pe care o duce mai departe.

În ceea ce privește câștigul, tanti Florica spune că nu are un preț cu care își vinde marfa, ci fiecare îi dă cât îl lasă inima. Dorința ei este să câștige câțiva bani cu care să meargă acasă și să le cumpere de mâncare la nepoți.

Își crește singură nepoții

În urmă cu 10 ani, fiica acesteia s-a îmbolnăvit de cancer la sân, în urma căruia a decedat. Ginerele femeii, după moartea soției, și-a părăsit copiii și s-a făcut nevăzut. De atunci tanti Florica îi are în grijă pe cei opt nepoți, cea mai mare fiind o fată de 18 ani. „Cine să aibă grijă de ei? Soțul mi-a murit, poate și de 40 de ani. Am rămas complet singură. Îi am doar pe ei și ei pe mine. Vin în Baia Mare frecvent, mă plimb pe mai multe străzi în speranța că o să vând cât mai mult linguri și să mă întorc cu bani acasă la copii”, povestește aceasta.

Spune că este singura din familie care se ocupă de această meserie pentru că nepoții nu știu și nici nu i-a învățat, îi lasă să facă școală și să ajungă cineva în viață.

În afară de banii câștigați din linguri femeia spune că nu mai are alt venit, au doar copiii alocația lor. De ajutor social nu beneficiază, nici de pensie de urmaș deoarece soțul ei n-a fost angajat, s-a ocupat și el de linguri, dar primesc o mână de ajutor de la primărie, îi ajută cu mâncare și cu haine.

Ar mai face și altceva pe lângă linguri dar nu mai prea reușește deoarece îi ia destul de mult timp sculptatul lor, deși profitul este mic. Face aproximativ cinci linguri pe zi, și, chiar dacă i-ar mai rămâne timp, nu ar putea lucra altceva deoarece la vârsta asta n-o mai lasă nici sănătatea și nici forța.

Femeia nu are un telefon mobil sau un număr la care să fie contactată, cei care vor s-o ajute cu bani sau mâncare o găsesc (după cum spune ea) pe străzile băimărene, prin zona Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, precum și în zona Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, pe Strada Victoriei

Pentru a o recunoaște mai ușor precizăm că femeia e îmbrăcată cât se poate de simplu (rochie, bluză, vestă, năframă) și are la ea o straiță tradițională colorată, în care își poartă lingurile.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here