JURNAL DE CĂLĂTORIE – Cod roșu de ploaie care nu s-a simțit în lumea tinerilor din Rozavlea

157
????????????????????????????????????

Zilele trecute am ajuns cu Sandu Ruja în fața primăriei din Rozavlea. Ploaie ca la ecuator, Valea Izei sub avertisment de cod roșu.

Stabilim două planuri de bătaie: Sandu intră la primarul Mîrza, eu înfrunt ploaia până la blocul ceaușist de peste drum de primărie. Mă duc cu sentimentul că la parter e un bar, pe terasa din fața-i sunt mese și scaune de profil. Ei bine, intru, de fapt, într-un atelier de design ambiental făcut cu gust.

Un rozăvlean la vreo 40 de ani mă invită înăuntru, mă întreabă ce doresc (ceai sau cafea), îmi aduce un fotoliu ca să iau loc în mijlocul discuției. Adunați în jurul meselor, mai mulți tineri din Rozavlea povestesc sau butonează telefoanele mobile. Lipit cu spatele de vitrina de expunere e „domnul antreprenor”, cum îi spuneau cei de acolo. Un om la vreo 60 de ani, hâtru, analist al fenomenelor politice și sociale. Până și Nicolae Ceaușescu a fost adus în discuție. Tinerii mă cunosc, nu insist pe acest aspect. Ajung repede parte în dialogul lor.

Cel care are atelierul îmi spune că a deschis spațiul acolo, în Rozavlea, și că e mulțumit. S-a întors de ceva vreme din Paris, unde a stat peste 22 de ani. Cunoaște obiceiurile francezilor, politețea lor și zidul pe care-l știu ridica în raport cu străinii ce vin la muncă. E mulțumit că a stat, că a învățat meseria și foarte mulțumit că s-a întors acasă și că treaba merge bine.

Îl întreb de terasa care e închisă din cauza ploii. „Nu e terasă, e un spațiu unde ne întâlnim la discuții cei care suntem aici. Discutăm și punem pe hârtie produse pe care apoi le vom face”, îmi spune.

Alt rozăvlean (treizeci și ceva de ani) e arhitect. A terminat facultatea la Oradea și lucrează la Cluj în domeniu. Îmi arată pe ecranul telefonului un proiect pe care l-a conceput pentru folosirea în scopuri culturale a terenului de la Combinat. Un sistem de muzee în acele spații ar transforma Baia Mare în orașul cu cea mai înaltă clădire cu scopuri turistico-culturale din Europa. Turnul de la Combinat e mai înalt decât Tour Eiffel. În jurul turnului s-au proiectat coline, verdeață, într-o clădire care face legătura cu spațiile din Turnul Combinatului e gândit Muzeul de Mineralogie. „S-ar putea pune la punct un muzeu multicultural pornind chiar de la Școala Băimăreană de Pictură.”. Proiectul tânărului e gata. Ar trebui decontaminat terenul de la Combinat, ecologizat și… cine știe.

Ceilalți tineri sunt designeri, ascultă, mai întreabă, din când în când, despre Covid-19. Fiecare are părerea lui și nu e dispus să și-o schimbe. E un dialog de dragul comunicării. Ne adâncim în discuții legate de Paris.

Afară e cod roșu de furtuni și ploi. În atelierul de design din Rozavlea e plăcut. Apare de la primărie Sandu Ruja. E timpul să plecăm de la Ieud. Nu înainte de a schimba numere de telefon.

La Rozavlea, tinerii sunt pregătiți pentru viața generației lor, care poate fi cu Covid-19 sau cu alte provocări ce vor să vină. Ei sunt profesioniști ai domeniilor lor și își văd de treabă. Am rămas cu o impresie plăcută despre generația tânără, pe care uneori o criticăm în presă fără s-o cunoaștem, să-i învățăm seturile de valori. Dar, deja, sunt în ploaie și mă grăbesc să intru în mașina de redacție. E ora 12.00 și suntem pe drumul ce ne va duce la Ieud.

Marian ILEA   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here