JUDECATĂ ÎNTRE GIULEȘTI ȘI REPEDEA – Pășuni disputate între două comune, pe granița cu Ucraina! (FOTO)

303

Nu numai ca nu s-a terminat conflictul deschis intre administratiile locale din Giulesti si Repedea, dar s-a ajuns in instanta, la cereri de anulare a titlurilor de proprietate. Cum de obicei certurile pentru terenuri sunt stufoase, sintetizam pentru Dvs.

Sunt 49,5 hectare de pasune impadurita blocate in interiorul unei proprietati a comunei Giulesti, pe teritoriul comunei Repedea, in muntii Maramuresului, pe granita cu Ucraina. Exact in mijlocul parcelei pe care o detin, o bucata sanatoasa e ocupata de stâne, pe loc concesionat de primaria Repedea. Terenurile au fost cumparate odinioara, in 1928, de comuna Berbesti de la prefectul de trista amintire Iurca Flaviu, maghiarizat si ulterior criminal de razboi. In 1931, terenul apare in colile funciare ca proprietate a comunei politice Berbesti, n-a fost niciodatapreluat oficial de Statul Român, asa a ramas, chiar dacaBerbestiul a devenit parte a comunei Giulesti. In 1993, prin ordin al prefectului, se retrocedeaza 88 de hectare comunei Giulesti, in acel loc, cu numar topo si CF, acelasi. Conflictul incepe din 2002, când se obtine titlul de proprietate, consiliul local Repedea valideaza, cu punere in posesie, titlu, tot. Cinci ani mai târziu, Repedea concesioneaza 55 de hectare din acel teren unui proprietar de oi, pur si simplu!

Dupa discutii si interminabile negocieri, dar cu terenul ocupat, o parte exact din mijlocul parcelei, Repedea cere in instanta anularea titlului, Giulestiul se apara ca e drept al lor, teren cumparat drept pasune pentru oi, in 1928.

Ca un facut, comuna Giulesti este atacata din mai multe parti de interese teritoriale. Are diferende atât la Repedea, in muntii Maramuresului, cât si acasa, pe pasunea Tataru, ori in spatele satului Manastirea, pe limita cu Ocna Sugatag. In acelasi timp, autoritatea locala a lucrat serios la satisfacerea propriilor crescatori de oi, astfel incât ei sa nu mai ajunga sa pasuneze aiurea, prin Satmar sau in alte parti si s-au gasit solutii ca inca sase gazde noi de stâne, dat fiind cresterea efectivelor, sa isi gaseasca loc de pasunat pe teritoriul comunei Giulesti!

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here