JOB DUPĂ FACULTATE – Mulți tineri maramureșeni dovedesc că se poate munci în domeniul studiat

405

A găsi un loc de muncă în domeniul pe care l-ai absolvit reprezintă în societatea de azi o adevărată provocare. De obicei, tinerii aleg să facă o facultate, se înscriu apoi la master, iar la final ajung, cei mai mulți dintre ei, să caute cu speranțe locul de muncă pentru care au trudit atâția ani în băncile școlii.

De cele mai multe ori însă, lucrurile nu stau cum ei ar dori. Dezamăgiți, unii aleg să lucreze într-un domeniu diferit de cel studiat, iar alții aleg să plece în alte orașe sau chiar dincolo de graniță pentru a-și împlini visul.

Pe de altă parte, sunt și tineri cărora șansa le-a surâs, iar cu multă muncă și dăriure din partea lor au reușit să ajungă acolo unde și-au dorit. „În 2008, am absolvit la Cluj cursurile FSPAC, Administrație Publică, fără să reușesc să îmi găsesc un loc de muncă în domeniu. Fiind atrasă de literatură, am început în 2012 cursurile Facultății de Litere din cadrul CUNBM și, cu multă stăruință şi dedicare profesională, am absolvit ca șef de promoție. În urma examenului de titularizare sisținut la doar două săptămâni după cel de licență, am intrat în atât de controversatul sistem de învățământ. Actualmente sunt profesoara de limba și literatura română la o şcoală gimnazială din județ și consider cu toată convingerea că nu aş fi putut avea o meserie mai interesantă: grea şi provocatoare deopotrivă, dar cu nenumărate satisfacții”, spune Alina Nechita, o tânără maramureșeancă.

„M-am străduit să mă fac remarcată, să arăt că sunt o persoană capabilă și responsabilă”

Tinerii sunt de părere că pentru a reuși să profesezi în domeniul ales trebuie să fii mereu implicat și să-ți placă cu adevărat ceea ce faci. „Din păcate, în ziua de azi, tot mai puține persoane lucrează în domeniul de studiu ales. Eu am studiat Științe ale Comunicării, Jurnalism, la Centrul Universitar Nord Baia Mare și, alături de mine, dintr-o clasă de peste 20 de studenți, doar câțiva colegi au avut locuri de muncă în presă sau domenii conexe. Cred că principala problemă e că nu se implică în mod activ și nu iau lucrurile în serios. Așteaptă cumva să li se ofere un loc de muncă, ceea ce nu se va întâmpla dacă nu dai tot ce poți. Sau aleg un domeniu și mai apoi își dau seama că de fapt nu e ceea ce își doreau. Îmi amintesc că la un moment dat făceam naveta din Satu Mare și mă trezeam în fiecare dimineață la 5 să ajung la cursuri. Aveam în schimb colegi care stăteau la cinci minute de universitate și nu veneau la ore. Personal, am știut că asta e ceea ce vreau să fac, iar pe durata facultății m-am implicat în orice proiect am avut ocazia, m-am străduit să mă fac remarcată, să arăt că sunt o persoană capabilă și responsabilă. Am plecat cu bursă Erasmus în Italia și am făcut practică inclusiv acolo, la un ziar local. Nu a fost ușor, dar dacă vrei cu adevărat ceva, se poate. Mai ales ca azi chiar li se oferă foarte multe oportunități tinerilor. M-am bucurat de foarte mult sprijin și foarte multă susținere. Am lucrat deja din anul III de facultate, la un ziar local din Baia Mare, iar apoi, după finalizarea facultății, am ales să îmi continui studiile în Timișoara. Voiam să mă stabilesc într-un oraș mai mare, deoarece oferă mai multe posibilități. Aici am lucrat de asemenea în presa locală, pentru aproximativ doi ani. Am cercetat puțin piața, am văzut ce ziare apar și pur și simplu am sunat la unul dintre ele și am întrebat dacă nu caută redactori. Mi-au spus să merg la ei la sediu, să discutăm. Am întâlnit oameni nemaipomeniți, de la care am avut foarte multe de învățat. A fost o experiență benefică pentru mine. Momentan sunt content writer și lucrez de acasă. E tot în același domeniu, doar că implică și o componentă de marketing. Cred că ceea ce contează cu adevărat e cât de mult îți dorești un lucru. Viața are atât suișuri, cât și coborâșuri, dar e important să nu renunți și să îți concentrezi toată energia în direcția dorită”, consideră Ioana Nicolescu.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here