ITO VASLUI – Ce înseamnă a fi român în viziunea „moroșanului” Peter Hurley

156

Irlandezul Peter Hurley, stabilit în Maramureș de aproape un sfert de secol, a conferențiat la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) Vaslui, unde le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă a fi român, din perspectiva sa.

„În cadrul conferinței intitulate <<Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan. Satul românesc>>, Peter Hurley a prezentat rețeta din <<cinci cuvinte>> care îi face pe români <<diferiți, unici și prețioși>>”, informează reprezentanții Patriarhiei Române

Primul cuvânt din această rețetă este „româna”, Peter Hurley subliniind că „în Irlanda 0,3% din populație mai vorbește irlandeza”, deoarece acum 150 de ani și-au „aruncat la gunoi” limba lor străveche.

„Nimeni nu poate să îți fure identitatea, dar tu singur poți să o arunci la coșul de gunoi”, a spus Peter Hurley.

Al doilea cuvânt la care a făcut referire irlandezul este „credința” românilor în Dumnezeu, care este una foarte puternică.

„Sunteți singurul popor ortodox latin din lume. Asta vă pune într-o poziție de balama între tot ce este în Est și tot ce este în Vest”.

Peter Hurley a mai amintit și de „pământul” românesc. „Pământ cum găsești în România nu există în Europa. Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică bineînțeles”, a mai spus irlandezul.

În vizunea lui Hurley, locul patru este ocupat de „cultura tradițională” care încă se găsește în această parte a Europei. A cincea trăsătură definitorie pentru români, „probabil și cea mai dureroasă”, este, potrivit lui Peter Hurley, „jertfa”.

„Această jertfă este continuă, aparent interminabilă”, a concluzionat Hurley. El a adăugat că vede România ca pe un spațiu extraordinar.

„Cel mai tare lucru pe care l-am găsit de când am venit în România este chiar România în sine și, de departe, este și cel mai neînțeles lucru”, a spus irlandezul.

„La finalul conferinței, Episcopul Ignatie i-a oferit lui Peter Hurley Diploma de excelență a Episcopiei Hușilor și Crucea eparhială pentru mireni”, informează Episcopia Hușilor.

Legătura lui Peter Hurley cu România a început în anul 1994, când s-a mutat în București pentru a fonda o firmă de marketing. În 2003 a ajuns pentru prima dată în Maramureș, loc unde s-a stabilit ulterior. În 2012 a mers pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul }ăranului Român din București, aproximativ 650 de kilometri în total. În urma acestei experiențe a scris o carte.

În 2010 a inițiat Festivalul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, la care a invitat compozitori, muzicieni sau meșteri populari. După zece ediții, Peter Hurley a renunțat în acest an la organizarea evenimentului, din motive financiare.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here