ITALIA – Preasfințitul Vasile Bizău, la Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa

448

În perioada 14-17 Iunie, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, episcop eparhial al Maramureșului, a participat la Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Orientali din Europa. Evenimentul s-a desfășurat în Eparhia Lungro a Italo-Albanezilor din Italia continentală.

Tema centrală a întâlnirii a fost „Chipul unei Biserici Orientale. Teologie – Drept particular – Liturgie”.

Întâlnirea, patronată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), a avut loc la Rende și este considerată ca pregătitoare pentru celebrarea primului centenar de la fondarea Eparhiei de Lungro, întemeiată în data de 13 februarie 1919, prin Constituția Apostolică a Papei Benedict al XV-lea, „Catholici Fideles Graeci Ritus”.

“Episcopii prezenți au tratat tema chipului unei Biserici Catolice Orientale din diferite perspective:  de la cea istorică la cea liturgică, de la cea disciplinară la cea ecumenică.

Din lucrări reiese clar că numai o mai mare adeziune și înțelegere a identității proprii unei Biserici Catolice Orientale, la lumina Conciliului Vatican II, permite o mai bună mărturie, incisivitate și un răspuns pastoral la provocările actuale ale continentului european și o adevărată împărțire a tezaurului Orientului creștin în inima Bisericii Universale”, informează Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Pe lângă sesiunile de studiu, zilele întâlnirii au prevăzut și pelerinaje la diferite obiective turistice importante pentru credință din Calabria: Sanctuarul San Francesco di Paola, patronul Calabriei și al celor care călătoresc pe mare, și Muzeul Diecezan „Codex Purpureus” din Rossano Calabro, unde Episcopii au putut admira renumitul codice din sec. al VI-lea.

Reuniunea s-a încheiat la Lungro, duminică, 17 iunie, cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala „Sf. Nicolae din Mira”. Diferitele celebrări liturgice le-au permis la Întâlnirea anuală a  Episcopilor Catolici Orientali din Europa să se roage cu comunitatea locală, în limba greacă, italiană și albaneză.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here