ISTORIE – Vișeu de Sus – 100 de ani în România Mare. Omagiu vișeuanului care a votat Unirea

544

Dacă ziua de 1 Decembrie are o importanță desebită pentru toți românii, pentru vișeuani, dar și pentru cei ce acum 100 de ani făceau parte din cercul electoral Iza – Vișeu, și ziua de 27 noiembrie are o semnificație aparte: 27 noiembrie 1918 este ziua în care au fost aleși reprezentanții cu drept de vot în Marea Adunare Națională ai acestui cerc electoral. Unul dintre aceștia a fost vișeuanul Ion Iusco Dolhuțiu.

Pornind de la faptul că un reprezentant al orașului a participat activ la înfăptuirea Marii Uniri, Primăria, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus au organizat o serie de manifestări cu scopul de a-i onora memoria, atât în data de 27 noiembrie, dar și în 1 decembrie.

Memoria vișeuanului care a votat unirea a fost cinstită în ziua când s-au împlinit 100 de ani de la alegerea lui ca delegat cu drept de vot în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, prin intermediul unui eveniment intitulat ”Vișeu de Sus – 100 de ani în România Mare”, eveniment ce face parte dintr-un proiect al Centrului Cultural-Social, coordonat de directorul instituției, Anuța Pop și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș. Dacă în urmă cu 100 de ani la Adunare era prezent Ion Iusco Dolhuțiu, ”adunarea” de anul acesta s-a desfășurat în prezența urmașilor lui, nepoți și strănepoți. Aceștia au primit din partea primarului Vasile Coman și a autorităților locale câte o diplomă de onoare și au evocat amintiri din familie despre vrednicul lor strămoș.

În aceeași zi a fost organizată și o sesiune de comunicări, susținute de profesori cunoscători și cercetători ai istoriei locului: prof. Ion Țelman, prof. Vasile Tomoiagă, prof. Lazăr Năsui și Ștefan Andreica. Aceștia au abordat aspecte generale ale istoriei care au dus la Unirea din 1918, dar și aspecte privind contribuția vișeuanilor și a maramureșenilor. Sesiunea a fost moderată de muzeograful Iuliu Copândean, reprezentantul Muzeului de Istorie și Etnografie din cadrul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus. La eveniment a fost prezent și dr. Mihai Dăncuș, unul dintre oamenii care au contribuit la realizarea muzeului vișeuan, care zilele acestea a împlinit 15 ani de existență.

Sâmbătă, 1 decembrie, manifestările dedicate Zilei Naționale a României și sărbătoririi Centenarului Marii Uniri organizate la Vișeu de Sus au debutat la mormântul lui Ion Iusco Dolhuțiu de la Biserica Bunavestire, unde a avut loc o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori.

Reprezentanți ai instituțiilor statului, ai structurilor MApN și MAI din Vișeu de Sus, dar și mulți vișeuani au luat parte la acest gest simbolic de aducere aminte și de respect față de Ion Iusco Dolhuțiu – vișeuanul care a votat Unirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here