ISTORIE DENSĂ – Lăpușul Românesc, loc cu borne istorice

236

De obicei, găsești rar o localitate care să poată marca aproape toate momentele istorice cu locuri, descoperiri, legende. Au unul, poate două locuri ce marchează istoria și prezența inaintașilor. Surprinzător, Lăpușul Românesc are o mare densitate de locuri și momente istorice interesante.

Incepem cu cele câteva tone de material ceramic rezultat din cercetarea Tumulului 26, cu cei 50 de ani de cercetări în necropola din Lăpuș. “Săpăturile arheologice au relevat existența unor construcții din epoca târzie a bronzului (secolele 14 – 12 i.Chr.). Sub Tumulul 26, săpat în totalitate, au fost descoperite mai multe construcții, cea mai mare de 30 de metri lungime și 12 metri lățime. Acestea erau construite pe o platformă artificială din lut, fiind locuințele elitelor ce au prelucrat și deținut depozitele de cupru și aur din Munții Țibleșului de-a lungul epocii bronzului”, spuneau cei de la Muzeul de Istorie Maramureș.

Cercetătorii susțin că, după o perioadă de utilizare, aceste clădiri monumentale erau incendiate intenționat. Motivul poate fi pus în legătură cu un rit religios – după fiecare distrugere, peste clădirea incendiată ridicându-se o platformă de lut peste care era ridicată o alta locuință.Următorul pas al localnicilor prin istorie sunt bisericile de lemn, una din ele datând, spune legenda, din anii 1500.

Mai e si legenda urmei de secure tătărască de pe ușa grea a uneia dintre bisericile vechi. Ușa ar fi fost lovită după ce o mamă cu copil s-ar fi refugiat în biserică, de teama tătarilor. Următorul moment, cu următoarea locație.. „La Piatra”, este stânca cu placa memorială montată de săteni pe Râoaia, acolo unde s-a consfințit, în vremea brătienilor, proprietatea satului Lăpuș asupra pădurii Râoaia.

E vorba de 950 de hectare de pădure pe care nici acum, in ciuda dovezilor istorice, silvicii nu vor s-o returneze comunității…Apoi, vine momentul partizanilor, a celor care au fugit de aici în munți în încercarea de a rezista impotriva comunismului, in anii 50, până… vin americanii. Grupa de partizani a lui Ichim s-a unit, sus pe muntele Hudin, cu cea a celor din Săliștea și Dragomirești și au bântuit, pâna au fost prinsi, pe munții dintre Țara Lapusului și Valea Izei. Aristina Pop Saileanu a fost ultima supravioetuitoare a grupului, s-a stins recent. Vasile Pasca, Atanasie Oniga, au fost alti fugari din calea vremurilor tulburi care aveau sa-i copleseasca, unii sfârsind impuscati. altii incarcerati in inchisorile comuniste.

Un moment si un loc istoric mai putin cunoscut din istoria lapusului este cel al concurentei dintre marii proprietari, grofii… in industrie! A fost familia Benei, care a detinut inclusiv zona centralaa satului Lapus. Ei aveau forja, fierarie, faceau sape si pluguri. Dar a mai aparut si concurenta, familia Chisu, dar si familia Burgya, maghiari, cu totii proprietari de forje si fierarii, indeosebi de scule si piese agricole. Ndeva in zona Râoaia ar mai exista locatiile unora dintre forje, ulterior familiile industriasilor de atunci au refvenit sacearaterenuri si despagubiri, fie din Ungaria fie din Gherla. Ba chiar au primit…

Alexandru RUJA

1 COMENTARIU

  1. Adevarata istorie se face cu obiecte datate, cu fotografii, cu documente. Românii au gasit de toate, dar se multumesc si se reduc la povesti si la legende… Un cat de mic Muzeu al Tarii Lapusului la Targu Lapus care sa valorizeze intreaga zona dpdvd al turismului, istoriei, traditiilor ar fi adus beneficii tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here