ISTORIA SECRETĂ – Peste 12.000 de evrei deportati din minuscula gară a Vişeului (VIDEO)

1362

Controversată sau nu, istoria evreilor din Maramureş e una tragică. De la agonie la extaz şi înapoi, evreii noştri au venit de nevoie, fugăriţi din Galiţia, au prins rădăcini şi au devenit elite (ale comerţului şi nu numai), au fost pe alocuri populaţie majoritară, ca apoi să fie deportaţi şi aproape exterminaţi.

„Evreii maramureşeni au fost deportaţi în lagărele de la Auschwitz-Birkenau, lista „trenurilor morţii” fiind următoarea: 16 mai. Tren plecat din gara Sighet cu 3007 evrei; 17 mai. Tren cu 3052 evrei, plecat din Boureni (Maramureşul de Nord, azi în Ucraina); 18 mai. Tren cu 3248 evrei, plecat din Sighet; 19 mai. Tren cu 3032 evrei, plecat din Vişeu de Sus; 20 mai. Tren cu 3104 evrei, plecat din Sighet; 21 mai. Tren cu 3013 evrei, plecat din Vişeu de Sus; 22 mai. Tren cu 3490 evrei, plecat din Sighet; 23 mai. Tren cu 3023 evrei, plecat din Vişeu de Sus; 24 mai. Tren cu 3328 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord); 25 mai. Tren cu 3317 evrei, plecat din Ocna Slatina (Maramureşul de Nord); 25 mai. Tren cu 3006 evrei, plecat din Vişeu de Sus; 26 mai. Tren cu 3249 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord); 28 mai. Tren cu 2208 evrei, plecat din Teceul Mare (Maramureşul de Nord); 2 iunie. Tren cu 2396 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord); 6 iunie. Tren cu 1852 evrei, plecat din Hust (Maramureşul de Nord). În acest mod, aproape toţi cei cca 80 de mii de evrei din Maramureş (40 de mii locuind în sectorul aflat azi în România, iar restul, la nord de Tisa), au fost trimişi în lagărele de exterminare (unii dintre ei fiind deportaţi din ghetourile din Ujgorod, Muncaci, Seleuşul Mare, Beregovo sau Mátészalka)”, scrie Teofil Ivanciuc pe siteul său teofil-ivanciuc.weebly.com. Oraşul Vişeu de Sus nu i-a uitat. În gara Mocăniţei se află un muzeu în ultima casă evreiască rămasă, a familiei Elefant. Un gest elegant al autorităţii locale. Încă nu le-a ieşit să facă acelaşi lucru în vechea gară a oraşului, de unde au fost deportaţi peste 12.000 de evrei din zonă! „De aici au fost duşi la Auschwitz 12.074 de evrei. Această placă am pus-o împreună cu Institutul Elie Wiesel, în mai 2014. De aici au plecat spre lagăre, în patru trenuri. Acum, că nu mai e Elie Wiesel, o să vedem dacă mai este vreo portiţă, am fi vrut să deschidem aici un muzeu”, spune primarul oraşului, Vasile Coman.

Într-adevăr, gara arată jalnic, de fapt ca aproape toate gările mici din România, uitate şi lăsate. Nu se poate spune acelaşi lucru despre muzeul „Elefant”. Se găseşte în gara Mocăniţei, la urcarea pe Vaser. E plin de turişti, la momentul vizitei noastre, în faţa muzeului, o gaşcă de motociclişti străini erau cu cafeaua şi berea în faţă. Mai mare dragul. „E o casă bătrână evreiască, a familiei Elefant, pe care am transformat-o în muzeu. Aici se regăseşte toată istoria evreimii din Vişeu. În 1910, evreii, ca populaţie, erau pe locul întâi aici! Erau şase sinagogi în Vişeu, aproape un oraş evreiesc”, spune edilul. Cu 7-8 ani în urmă a decedat ultimul evreu din Vişeu, unul din cei reveniţi după războiul mondial. Ultima persoană cunoscută din Vişeu a fost Israela Vodovoz, cunoscută televiziunilor şi publicului avid de mondenităţi, decedată în primăvara acestui an, în luna martie. “În fiecare an vin aici foarte mulţi evrei, avem un cimitir evreiesc cu peste 5000 de cruci. Ei vizitează cimitirul, e întreţinut şi pus la punct. Avem hartă, fiecare cruce are un număr, ei identifică uşor strămoşii. Vin să-şi reconstituie arborele şi să refacă traseul familiei. Pentru noi ar fi un mare câştig ca evreii să se întoarcă în Vişeu de Sus, unde apar ei creează bunăstare”, spune primarul Vasile Coman.

De altfel, Vişeul are o lungă listă de obiective interesante cu iz istoric, dincolo de Mocăniţă şi Valea Vaserului. În faţa muzeului „Elefant” se află o bornă de graniţă care este „ultima bornă de fontă care a marcat, în 1927, graniţa dintre România Mare şi Polonia. Vârful Lostun – munţii Maramureşului”. Scrisă în cinci limbi…

Alexandru RUJA

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here