ISTORIA CIMITIRULUI VESEL – Locul unde moartea este văzută cu zâmbetul pe buze

668

Cimitirul Vesel din Săpânța este una dintre principalele atracții ale județului Maramureș care se bucură de vizita a mii de turiști, în fiecare an. Locul este unul al umorului, în care moartea nu este privită cu resentimente și păreri de rău. Făuritorul acestui cimitir, Stan Ioan Pătraș, inspirat din clipele de viață a celui decedat, a sculptat versuri pline de umor pe crucile celor înhumați. Demersul său este continuat astăzi de către Dumitru Pop. 

Chiar dacă majoritatea turiștilor cred că acest loc unic în lume este unul foarte vechi, aceștia rămân mirați când află că Cimitirul Vesel de la Săpânța nu are decât aproximativ 85 de ani. Cel care a dat naștere acestei principale atracții turistice a județului Maramureș este artistul popular Stan Ioan Pătraș. El este cel care a dat o altă conotație morții, una veselă. Primul epitaf, versurile pline de umor care sunt scrise pe cruci, datează din anul 1935. De atunci și până la moartea sa, meșterul care a transformat un loc într-un obiectiv turistic de interes internațional și-a pus amprenta pe aproximativ 700 de cruci.

Din anul 1977, Dumitru Pop este cel care duce mai departe ceea ce a început Stan Ioan Pătraș, inițiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir. Astăzi, în Cimitirul Vesel de la Săpânța sunt peste 1.200 de cruci cu epitafuri care descriu, cu umor, viața celui decedat.

Curioșii care au încercat să afle cum a luat naștere acest loc unic în lume spun că ideea i-ar fi venit lui Stan Ioan Pătraș de la priveghiurile din zonă, unde oamenii care participau vorbeau despre persoana decedată, depănau amintiri și făceau glume pe seama acestora. Acest mod de a privi moartea, cu zâmbetul pe buze, își are rădăcinile în cultura dacilor. Aceștia nu vedeau moartea ca un mod de despărțire definitivă, ci considerau că moartea era doar o cale de a ajunge la zeul lor, Zamolxe. Tocmai din acest motiv, priveau momentul ca pe un prilej de bucurie și sărbătoare.

Alina VOIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here