INVITAȚI DE SEAMĂ – Ioan Bocșa și Ansamblul de Muzică Tradițională Icoane, în spectacol la Vișeu de Sus

496

Miercuri, 3 iulie, începând cu ora 19.30, la Vișeu de Sus va avea loc un recital de excepție susținut de Ansamblul de Muzică Românească “Icoane”, condus de maestrul Ioan Bocșa. Ansamblul format din studenți și absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj își propune transpunerea scenică a valorilor patrimoniului imaterial tradițional și restituirea lor către marele public.

Sub conducerea prof. univ. dr. Ioan Bocșa și a lect. univ. dr. Alina Stan, ansamblul “Icoane” este unic în peisajul folcloric românesc prin modalitățile de abordare și prelucrare, dar și prin înalta calitate artistică. În anul universitar 2018-2019, la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima’’ s-a studiat, în cadrul modulului de Muzică Vocală Tradițională, zona Maramureșului (sau mai corect, așa cum spunea maestrul Bocșa, “teritoriul dialectal Maramureș”). Studenții au parcurs sute de melodii din zonă, pe baza unor documente și culegeri vechi, unele făcute cu mai bine de 100 de ani în urmă.

“Prin intermediul recitalului de la Vișeu de Sus, dar și din celelalte localități din Maramureș incluse în proiect, ansamblul “Icoane’’ restituie publicului maramureșean această valoroasă moștenire a înaintașilor, parte a patrimoniului traditional immaterial. Evenimentul de la Vișeu de Sus este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, al CJCPT Maramureș, al Primăriei, Consiliul Local și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus și al CFF Vișeu de Sus și se va desfășura în satul traditional din gara Mocăniței. Intrarea este liberă. Organizatorii îi așteaptă cu drag pe toți iubitorii de muzică tradițională”, a spus Anuța Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus.

Liviu ȘIMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here