INVESTIȚII STRATEGICE – Cavnicul rivalizează cu municipiile la utilități. Va avea, în curând, stație de carburanți

1059
  • Vești bune pentru căvnicari și toți maramureșenii aflați în tranzit prin oraș. Administrația locală a bătut palma cu câștigătorul licitației pentru viitoarea stație de carburanți. Odată împlinit acest deziderat, Cavnicul face încă un pas către modernizare, ajungând să asigure cetățenilor toate utilitățile necesare pentru un confort consistent.

Câștigătorul licitației este o firmă din București. La prima vedere, autoritățile cred că este un investitor serios, cu atât mai mult cu cât societatea comercială a achitat deja costurile legate de organizarea licitației, respectiv caietul de sarcini și taxele referitoare la documentație. Astfel, în bugetul orașului au intrat 40.000 de lei. Contractul de concesiune vizează un teren de peste 11.000 de metri pătrați. Investiția are o valoare totală de 600.000 de euro și trebuie să se finalizeze în termen de 12 luni.

“Terenul respectiv este pe centura orașului, pe partea dreaptă la intrarea dinspre Baia Mare. Există deja aviz și din partea celor de la drumuri județene. Redevența este 5,35 de lei pe an. Trebuie să fie gata într-un an, pentru toate etapele necesare, incluzând execuția. Însă, cum iarna ține în Cavnic jumătate de an, este posibil să fie până într-un an și jumătate”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.

# Cum va arăta viitoarea stație de carburanți
Edilul spune că investiția este extrem de importantă pentru oraș și că a făcut toate eforturile necesare pentru a se asigura că se va îndeplini realizarea proiectului.

“Este o investiție strategică pentru Cavnic. Orașul nostru este unul de tranzit, care face legătura între Codru-Chioar, Țara Lăpușului și Maramureșul Istoric. Ori, nu există stații de carburanți decât în Baia-Sprie și Ocna Șugatag pe acest tronson. Începând cu anul 2011, se lucrează intens în Cavnic și neavând stație de carburanți, am fost nevoiți să apelăm la diverse firme, pentru combustibil ori să ne ducem să aducem cu canistrele. Va fi o investiție foarte frumoasă, de mare importanță atât pentru noi, pentru căvnicari, cât și pentru turiști. Aceștia aveau nevoie de un asemenea obiectiv. Vor fi șase pompe, cu magazin și restaurant.

Va semăna cu stația de carburanți situată la ieșirea din Baia Mare către Baia-Sprie, cu precizarea că parcarea va fi mai mare. Vor exista toate utilitățile necesare în zonă. Timp de patru ani ne-am luptat pentru atingerea obiectivului, am fost nevoiți să facem inclusiv exproprieri. Este profitabil pentru noi, întrucât vom încasa la bugetul local 15.000 – 20.000 de europe an, plus că va asigura un confort considerabil cetățenilor”, a detaliat Vladimir Petruț.

# Asfaltări terminate înainte de termen
În plus, administrația locală continuă lucrările importante pe care le-a început, spune edilul.
“Avem prin PNDL acel proiect, în valoare de 12,7 milioane de lei, de asfaltare a 11 kilometri de străzi. Sperăm să finalizăm toate lucrările până în luna octombrie, ceea ce ar însemna înainte de termen. Avem, în total, 41 de kilometri de străzi în Cavnic.

Odată finalizat acest proiect, vom ajunge la peste 35 de kilometri asfaltați. Toți acești 35 de kilometri i-am realizat în ultimi trei-patru ani. Mai rămân încă puțin peste cinci kilometri de asfaltat. Suntem în faza de studiu de fezabilitate acum și vom încerca să atragem fonduri ori pe OUG 14, ori pe fonduri europene”, a explicat Vladimir Petruț.

# Internetul completează celelalte investiții
Primarul Cavnicului spune că, în ultimii ani, orașul pe care îl conduce “a câștigat” mult teren în ceea ce privește asigurarea tuturor utilităților necesare pentru cetățeni.

“Cavnicul are apă, canal, gaz, curent, Internet, telefonie și TV. Avem hidranți și becuri cu led. Urmează asfaltul. În ceea ce privește Internetul, există acel proiect european, prin care vom avea wireless în toate spațiile publice. Ne aflăm în faza de licitație. Într-o lună, două, vom avea Internet în tot orașul. Este un lucru extrem de benefic pentru orașul nostru. Mulți turiști se orientează în funcție de Internet atunci când aleg o destinație de vacanță.

Ne bucurăm că am reușit să ne modernizăm într-un ritm accelerat și să ajungem la standarde internaționale. Avem liceu, spital, grădiniță, cămin cultural. Ba avem și transport public în comun. Avem numai două autobuze, însă acestea fac zilnic 11 curse”, a spus Vladimir Petruț, mândru că orașul pe care îl păstorește rivalizează cu municipiile la dotările, instituțiile și utilitățile pe care le deține, astfel depășind alte orașe din județ și din România la capitolul modernism.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here