INVESTIȚII DIN FONDURI EUROPENE ÎN MIREȘU MARE – Unii localnici se opun vehement

55

În comuna Mireșu Mare, mai exact în satul Tulghieș, urmează să se facă o investiție de 1,8 milioane de euro, într-o primă fază, care constă în construirea unor locuințe de asistență socială, precum și un centru multifuncțional.

Cu toate că vorbim de atragerea unor fonduri europene importante, un grup de localnici, extrem de vocali, se opun investiței. Unii se tem că în zonă ar putea fi aduse persoane de etnie romă, iar alții sunt nemulțumiți că pentru investițiile respective s-a luat pământ din pășunea satului. Și pe pagina de Facebook a primarului Ioan Mătieș, sunt unii care critică investițiile. “Pe atâta pământ părea mea ar fi fost mai ok să se deschidă o fabrică unde să muncească 800-1000 de oameni nu 40, iar impozitul sa meargă la primărie. Ar fi fost mult mai mulțumiți toțti oamenii de pe toate satele”, este de părere Alinuța Elekes. Alții cred că este vorba doar de campanie electorală. “Toți sunteți la fel înainte de alegeri faceți orice. După ce sunteți aleși uitați. Sunteți responsabil și pentru satele aparținând Mireșului Mare și cam ce faceți? Aproape nimic”, scrie și Viorica Mazur.

Pirmarul comunei Mireșu Mare arată că există într-adevăr un grup foarte vocal de oameni care se opun invstițiilor în zonă, dar nu consideră că finanțarea proiectelor se află în pericol. De asemenea, pentru a lămuri localnicii, s-au făcut diverse informări publice. “Procedurile legate de aceste proiecte au fost legale. Însă consilierii au considerat că mai trebuie să facem încă o informare publică. Unii încearcă să dezinformeze, deja e vorba mai puțin de intersul comunității și mai mult de politică. Lumea din Tulghieș este și așa și așa. Este un grup foarte vocal, până la limita obrăzniciei. Însă eu sunt de părere că răul triumfă când binele tace. Trebuie să facem informare, pentru că oricum Consiliul Local hotărăște, nu primarul și nici populația. Investitorii sunt supărați, dar nu este niciun risc să se piardă investiția, eu așa consider. Până la urmă și cei care au fost împotrivă, o parte au fost manipulați, dar foarte puțini, cei mai mulți au fost dezinformați. Este și vina noastră.

Acolo se vor face niște case împreună cu DGASPC și un centru multifunțional împreună cu ASSOC. Într-o primă fază este vorba de o investiție de 1,8 milionae de euro care se va extinde la 4,8 milionae de euro. Inițiatorii suntem noi, Primăria Mireșu Mare, iar aceste instituții sunt parteneri. În prima fază vor 40 de locuri de muncă la amândouă entitățile, după care vor crește la 117 de locuri de muncă. Finanțatorul a asigurat clar că nu se vor aduce persoane de etnie romă. Aceasta a fost una dintre chstiunile despre care tot timpul lumea a întrebat. A doua chestiune a fost legată de faptul că s-a luat din pășunea satului. Dar asta s-a hotărât prin Consiliul Local. Nu a luat primarul din pășunea satului. Toate etapele au pornit din 2018. Dar acum a început campania electorală și unii cred că o să mă înfric”, a declarat Ioan Matieș, primarul comunei Mireșu Mare.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here