INVENȚIE LIVIU MARIAN POP – Susțin Bacalaureatul, deși n-au promovat deocamdată clasa a 12-a

972

Situație anacronică în sistemul de învățământ din România. Deși nu s-au încheiat cursurile clasei a 12-a, elevii din anii terminali ai liceului susțin în aceste zile primele probe ale examenului de Bacalaureat.

Ideea revoluționară a aparținut fostului ministru al Educației Naționale, Liviu Marian Pop. La terminarea celui de-al doilea mandat în fruntea ministerului, maramureșeanul se mai poate “lăuda”, printre altele, cu introducerea manualului de Educație fizică, pe care elevii nu mai știu pe unde l-au pus, și cu editarea manualului unic (Compendiu), pe care elevii de clasa a 5-a au fost nevoiți să-l folosească mai mult de două luni.

În ceea ce privește Bacalaureatul, în această săptămână a fost programată deja proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) (12-13 februarie). În intervalul 14-15 februarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 și 20 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) – 21 și 22 februarie.

Mare importanță nu par să aibă aceste probe, deoarece toți elevii le promovează, indiferent de calificativul primit.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 și 28 iunie.

La fel cum s-a întâmplat în fiecare an, vor exista mulți elevi care nu vor promova clasa a 12-a și nu se vor putea prezenta la prima sesiune a Bacalaureatului. De asemenea și după susținerea corigențelor unii absolvenți ai promoției 2017-2018 nu vor avea dreptul să se prezinte la examen.

Vor fi și elevi care nu se vor prezenta la Bacalaureat sau nu vor promova niciodată acest examen național.

Datorită lui Liviu Marian Pop, cei în cauză se vor putea totuși lăuda, peste ani, nepoților că măcar au început acest examen.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here