ÎNTR-UN FINAL – Casa memorială George Pop de Băsești este aproape restaurată!!

323

Au trecut ani… și miniștri, dar până la urmă s-a întâmplat: casa memorială George Pop de Băsești, locul unde badea George cu Iuliu Maniu și cu alții au gândit Marea Unire a principatelor a fost într-un final restaurată. Firma care execută lucrările mai are de finalizat ici colo, finisaje, ca în noiembrie-decembrie să fie gata restaurarea.

Au reușit să scoată și igrasia, să restaureze și beciurile. Au apărut lucrări suplimentare, de exemplu un dren în jurul casei ce apărea în acte ca fiind făcut, dar el nu exista…”, spune primarul din Băsești, Ioan Călăuz. Și totuși, a avut șansa să obțină finanțarea mult dorita.

Prezent recent la inaugurarea casei memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, la vreo 50 de kilometri de la Băsești, primarul a constatat că acolo lucrarea s-a făcut exclusiv cu subscripție publică, fără fonduri guvernamentale. Un preot inimos a umblat și s-a luptat, a adunat bani din donații, unul dintre cei mai darnici donatori fiind primarul orașului Oradea.

La acest moment, cu speranța finalizarii lucrărilor în timp util, se pregătește o manifestare de 1 decembrie, ca la un an de la Centenar, in care să aibă loc și sfințirea casei memoriale. Din păcate, aleile și alte vise locale, gen teatrul de vară proiectat în curte, vor mai aștepta sau vor fi făcute din buget local. Alta investiție se pregătește ceva mai la deal, la Teiul Unirii, acolo unde s-a ridicat biserica și mănăstire, pe terenul și din averea rămasă a lui George Pop. Cu fonduri GAL urmează să se facă o parcare mare la intrarea in manastire.

În paralel, se lucreaza la chiliile viitorilor calugari ce vor popula manastirea de la Teiul Unirii.

Și dacă exista vreun punct slab al zonei, el vine de la hotărârea de Guvern care întârzie, referitoare la fonduri de urgență pentru refacerea sediului de primărie din Băsești, care a ars anul acesta. În aceeași situație se află și școala de la Vălenii Maramureșului din comuna Călinești, și acolo se asteaptă ajutorul promis. Între timp, edilii au chemat firme, au dat drumul lucrărilor, dar cu banii incă inexistenți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here