INTERVIU – “Nopţile din Mittelstadt”, o nouă carte a scriitorului Marian Ilea

668

Ioan Buda Ţeţu: Se află în pregătire, la Editura Cartea Românească, un nou volum de proză marca Marian Ilea. Prima întrebare ar fi: numai “Nopţile din Mittelstadt” şi de ce numai… nopţile?

Marian Ilea: Bună întrebare! Răpsunsul se cer singur… ca să zic aşa. De-aia! Zilele erau ocupate! Mai am un răspuns, dar ăla îl păstrez pentru mine!

Ioan Buda Ţeţu: Bucuria cititorilor că nu ai păstrat pentru tine şi “Nopţile din Mittelstadt”!

Marian Ilea: Atâtea… nopţi… e greu să le păstrezi de unul singur sub pernă, aşa că le-am dat Editurii Cartea Românească, lui Călin Vlasie, care o conduce. “Nopţile…” sunt la el! Am rămas cu zilele sau, şi mai explicit, cu acel consacrat “de azi pe mâine” românesc, specific naţional, nemioritic.

Ioan Buda Ţeţu: Mai multe din astea, “de azi pe mâine” vor duce la un alt volum de proză, de nopţi… nedormite?

Marian Ilea: Scriu doar ziua, noaptea dorm şi-mi imaginez, înainte de somn, cum ar arăta Nopţile din Mittelstadt, în timpul somnului… Ai înţeles că le visez!

Ioan Buda Ţeţu: Şi ziua scrii ce ai visat noaptea! E ca un laborator de creaţie al scriitorului care eşti?

Marian Ilea: E parte a laboratorului, te-ai prins. De fapt, e uşa de intrare în acel laborator.

Ioan Buda Ţeţu: Editura Cartea Românească, de ce?

Marian Ilea: De ce nu?! E, vorbind serios, cea mai veche şi prestigioasă editură de la noi, din ţărişoara noastră. Trecem la capitolul amintiri: la “Cartea Românească” am debutat cu “Desiştea”, după câţiva ani în care cartea a fost cenzurată vârtos. A apărut în anul 1990, fără nicio virgulă pusă între subiect şi predicat, cu virgulele la locul lor.

Ioan Buda Ţeţu: “Desiştea” a apărut cu virgulele la locul lor? Cenzura a avut un rol esenţial? A pus virgulele unde trebuie? Şi, după dispariţia cenzurii, cartea a apărut pe piaţă cenzurată la semnele de ortografie?

Marian Ilea: Nu m-am gândit că se poate interpreta aşa apariţia :Desiştei”. Cartea a fost ţinută la sertar şi… apoi a părut. Dar să continuăm. “Desiştea II” a apărut tot la “Cartea Românească”. “Ceasul lui Bronnikov”, volum de teatru, tot acolo. Şi, mai nou, “Herina” şi “Grăsanele făcând baie cu uşile larg deschise”… tot la “Cartea Românească”. Cred că editura aceasta a făcut enorm pentru literatură în perioade dificile pentru societatea românească. Cred că va face în continuare la fel de mult pentru scriitorii români.

Ioan Buda Ţeţu: În încheiere, câte ceva despre “Nopţile din Mittelstadt”?

Marian Ilea: “Nopţile din Mittelstadt” se află în pregătire la “Cartea Românească”, este o suită de nopţi pe care le are Călin Vlasie, le va ţine sub pernă până se va sătura de ele şi apoi le va da pe piaţa literaturii.

Ioan Buda Ţeţu: Cam când se va sătura directorul editurii de “Nopţile din Mittelstadt”?

Marian Ilea: Cred că la Bookfest cititorii le vor avea la dispoziţie! Sunt “nopţi” cu un farmec aparte din Mittelstadt – Baia-Sprie – Felsobanya!

A consemnat Ioan BUDA ŢEŢU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here