INTERVIU CU SCRIITORUL MARIAN ILEA – De la Mitteleuropa la Mittelstadt

577

În această lună, la Editura Cartea Românească din Bucureşti, a apărut un nou volum de proză al scriitorului Marian Ilea, “Nopţile din Mittelstadt”. Am purtat un dialog legat de această carte şi iată ce ne-a răspuns!

Reporter – În primul rând, ce se ascunde în spatele acestui titlu, “Nopţile din Mittelstadt”? Care este însemnătatea?

Marian Ilea – Medio-Monte, Felsobanya, Mittelstadt sau Baia-Sprie. Acestea sunt denumiri ale aşezării, de-a lungul vremii. Ele definesc un spaţiu mitteleuropean al vechiului Imperiului Austro-Ungar, unde s-a dezvoltat o comunitate multietnică urbană, la poalele Dealului Minei,  unde s-a folosit toleranţa ca mod de viaţă şi unde multiculturalismul fragil a funcţionat fără nicio durere de cap. Astăzi, multiculturalismul e blamat în diverse medii elitiste ale culturii europene. Până şi în România sunt voci care îl contestă. Probabil au şi ce contesta, aşa că nu e rău. În Spaţiul care devine Timp, în “Nopţile din Mittelstadt”, trecerea de la o epocă orăşenească la alta se face aproape (şi, totuşi, altfel!) ca în realismul magic. Fenomenul în sine se petrece în această carte noaptea. De aici, titlul care justifică transformarea Spaţiu – Timp ş.a.m.d.

Reporter – Pentru cei care nu cunosc, ce reprezintă conceptul de “Mitteleuropa” şi impactul său faţă de literatura în sine?

Marian Ilea – Mitteleuropa este constituită, din punct de vedere cultural, din naţiunile care trăiau în Imperiul Austro-Ungar şi Regatul maghiar. Acestea au produs o literatură specifică, recognoscibilă în cea europeană, recunoscută ca atare în fenomenul cultural şi, pe nedrept, uneori, numită periferică. E suficient să ne gândim la Kafka, Hrabal, marii scriitori maghiari, la scriitorii transilvăneni, la cei slovaci ori cehi, până şi la un personaj – emblemă, ca soldatul Sjveik, ca să înţelegem orgoliul produs de valoarea operelor culturale majore ale Mitteleuropei. De aceea, de la Mitteleuropa la Mittelstadt calea e foarte scurtă. E bine să o parcurgem cu “un tren de noapte” de-a lui Ioan Groşan, ca să ajungem cu bine la destinaţie.

Reporter – Ce are atât de special Mittelstadt-ul în Mitteleuropa?

Marian Ilea – Mittelstadt este integrat perfect într-o Mittleeuropă clasică, într-un cazan de etnii care fierbe şi naşte poveşti de viaţă ce aveau nevoie de un “povestaş”. Mittelstadt, găsindu-şi “povestaşul”, are ceva în plus faţă de alte şi alte aşezări urbane mittleeuropene. Mai simplu, Mittelstadt sau Baia-Sprie sau Medio-Monte sau Felsobanya şi-a găsit scriitorul. Dacă nu şi-l găsea, “Nopţile din Mittelstadt” nu ar fi existat! Cred că e simplu! Nu-i aşa?

Reporter – Să înţelegem, aşadar, că protagonistul e un personaj colectiv?

Marian Ilea – Da, personajul principal este Mittelstadt-ul, cu lumea lui, cu viaţa fiecărui membru al acestei comunităţi, cu micile drame, cu măruntele deziluzii, minorele realizări, care fojgăie într-un orăşel al Lumii Mari!

Reporter – Sunt rupte din context “Nopţile din Mittelstadt” sau fac parte dintr-un proiect mai amplu?

Marian Ilea – “Nopţile din Mittelstadt” face parte dintr-un ciclu prozastic alcătuit din zece volume (al nouălea este “Nopţile din Mittelstadt”), care prezintă această lume din perioada Imperiului şi până astăzi. Ciclul se va încheia cu cel de-al zecelea volum, care urmează să apară în această toamnă şi care se intitulează “Zeppelin-ul Piticului”. Este o muncă de 18 ani, pe care un scriitor, dacă o încheie, se desparte de această lume, pe care o propune cititorilor săi. M-ar bucura să fie cât mai mulţi astfel de cititori, interesaţi de acest ciclu prozastic, ce are început, dar nu are sfârşit, chiar dacă, din punctul meu de vedere, ţinta scriitorului a fost atinsă. Despre modernitatea scriiturii, despre elementele specifice ale artei sciitoriceşti, nu e treaba unui autor să le aprecieze. E treaba criticilor literari. Mi se pare, de asemenea, clar, că nu e nici treaba cititorilor. Ei trebuie să lectureze cu plăcere poveştile. Suntem într-o lume de secol XXI, însă cred că e la fel de avidă de poveşti, aşa cum era în secolul al XVIII-lea, al XIX-lea ori al XX-lea. Literatura are un rol specific, nu cel de militant în societate, ci acela de martor al derulării poveştilor de viaţă. Cred că asta am făcut în ciclul poveştilor despre comunitatea de la poalele Dealului Minei.

Reporter – Ca şi cititor tânăr, ce ar trebui să învăţ din “Nopţile din Mittelstadt”?

Marian Ilea – E foarte greu pentru un scriitor de proză să facă profilul ideal al unui cititor, ce se poate sprijini de anumite elemente ale cărţii care să îl ajute să parcurgă etapele dificile dintr-o existenţă individuală. Se spune, uneori, că un poem salvează un om aflat într-o criză existenţială, că îl ajută să o depăşească şi să meargă mai departe. Prozatorul propune altceva. Personaje puternice, care se descurcă în condiţii – limită. Acestea pot, la rândul lor, să îi înveţe pe cititori să traverseze situaţii – limită, la nivel individual. Proza nu salvează, ci învaţă pe om să se salveze singur.

Reporter – În final, când va avea loc lansarea cărţii şi în ce modalitate se va putea achiziţiona?

Marian Ilea – Lansarea cărţii va avea loc la sfârşitul lunii mai, la Târgul de carte “Gaudeamus” din Capitală. “Nopţile din Mittelstadt” a apărut la Editura Cartea Românească, o editură de mare prestigiu în cultura română, editura Uniunii Scriitorilor din România. A ieşit din tipografie în aprilie 2018 şi se poate comanda prin sistemul “cartea prin poştă” şi se află, de asemenea, în librăriile din România.

În Baia-Sprie, vor avea loc, pe parcursul acestui an, mai multe întâlniri cu cititorii oraşului. M-am gândit la o întâlnire cu elevii şi cadrele didactice ale Liceului Auto. Apoi, la o alta, în spaţiul din Primăria Baia-Sprie. O a treia ar urma să aibă loc la Centrul de studiere a mârşăviilor comuniste petrecute în anii ‘50 în colonia de muncă din Baia-Sprie, la centrul amenajat la fostul puţ numărul cinci al minei băispriene, la fostul depozit de dinamită de acolo.

A consemnat Cătă ŢINEGHE

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here